Hlavní obsah

„Na dotace jsme málo sexy. Tak podnikáme bez nich,“ říká výrobce legendárního Motúčka

Podnikatel a filantrop Kvido Štěpánek byl hostem pořadu Byznys zblízka. A my jsme si v jeho továrně vyrobili legendární Motúčko.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

V pravidelném pořadu Byznys zblízka vám každý týden krok po kroku ukážeme, jak vznikají zajímavé české výrobky a jejich výrobu si sami vyzkoušíme. Tentokrát je to Motúčko – motorizované kolečko. Vyrábí ho firma Isolit Bravo a její ředitel – podnikatel a filantrop Kvido Štěpánek byl hostem v našem studiu.

Článek

Společnost Isolit Bravo z Jablonného nad Orlicí zaměstnává přes 600 lidí a tržby má větší než miliardu korun. Přesto nikdy nepřijala ani korunu z evropských dotací.

„Já jsem dospěl k přesvědčení, že když ty dotace chcete získat, musíte lhát,” říká s tím, že na samotném začátku podnikání se o získání dotace pokoušel. Odradila ho ale firma, která se zprostředkováním dotací pomáhá. U své žádosti se totiž dozvěděl, že by ji měl upravit. „Pane Štěpánku, takto, když to napíšete, tak to není sexy.“ On lhát odmítl a tak funguje bez dotací.

A nemyslí si, že by tím byla jeho firma ochuzena. „S dotacemi je to jako v té pohádce. V jeskyni si naberete zlato, vynesete ho ven a ono se změní na listí,“ říká Štěpánek, podle kterého i dotace pak nutí k nepromyšleným a nepotřebným investicím.

Evropskou unii jako takovou ale hájí. I když sám říká: Evropská unie určitě je špatná, ale nikdo nevymyslel nic lepšího.

Nad jeho závodem tak vlaje vlajka Evropské unie. A pravidelně 10. března vedle ní vyvěsí i vlajku tibetskou.

Druhý díl pořadu s Kvidem Štěpánkem, zakladatelem společnosti Isolit Bravo.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte každý všední den ve 14 hodin a v reprízách v 18:15 a 22:30.

Reklama

Doporučované