Hlavní obsah

Na dovolenou jako před pandemií. Kdy budeme moci cestovat bez omezení?

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Dovolená u moře by mohla v některých regionech probíhat stejně, jako před pandemií.

Reklama

Epidemická situace v České republice se stále zlepšuje. Pokud bude pozitivní trend pokračovat, na dovolenou k moři by vbrzku nemusely být potřeba testy ani očkování.

Článek

Z problémového souseda premiantem. Po dlouhém období, kdy Česká republika sloužila coby odstrašující příklad zvládání pandemie, nyní patří mezi země s nejmenšími denními přírůstky vzhledem k velikosti populace. Epidemická data se zlepšila dokonce natolik, že je na dohled zařazení mezi zelené země podle hodnocení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

Je to dobrá zpráva pro všechny, kteří se v létě chystají na dovolenou do zahraničí a nebudou mít dokončené očkování – ať už z jakéhokoliv důvodu.

Pro označení země s nízkým rizikem nákazy je potřeba, aby pozitivita testů v regionu byla nižší než čtyři procenta a dvoutýdenní incidence, tedy přírůstek nakažených přepočtený na 100 tisíc obyvatel, nepřesáhla hranici 25.

Pozitivita je lepší než dobrá

První kritérium Česká republika splňuje již delší dobu. Pozitivita PCR testů je pod čtyřmi procenty od druhé poloviny května, antigenní naposledy hranici překročily na začátku března. Mimochodem – podle WHO pozitivita testů pod 5 procent znamená, že epidemie v zemi je pod kontrolou.

Vykazování testů se v České republice sice dělí do čtyř kategorií, výpočet ECDC je však jednodušší. Podle Ondřeje Májka z Ústavu zdravotnických informací a statistiky evropské středisko zahrnuje všechny typy testů. „Týdenní pozitivity jsou pak jednoduše poměrem počtu případů a počtu testů,“ vysvětluje.

Křivka pozitivity navíc klesá od začátku března.

Pokud jde o druhý ukazatel, i ten se v kontextu zvládání pandemie vyvíjí dobře. Čtrnáctidenní incidence byla v pátek 11. června na hodnotě 40, kdy mezidenní změna byli minus tři nakažení na 100 tisíc obyvatel. Ještě lépe vychází týdenní nárůst, kdy za sedm dní přibylo 16 nakažených na 100 tisíc obyvatel a oproti předchozímu dni ukazatel klesl o dva nakažené.

„Pravděpodobnost, že současný trend bude pokračovat, je poměrně vysoká,“ říká matematik a ředitel Centra pro modelování biologických a společenských procesů René Levínský. Zároveň však připomíná, že i v současné době jsou v zemi ohniska, která by mohla situaci komplikovat. Důležité je podle něj i sekvenování minimálně deseti procent vzorků, „abychom byli včas informováni o případném přenosu nové varianty viru“.

Zakládat predikce pro celou republiku na současných číslech je podle Levínského těžké. „V současné chvíli mají na celorepublikové parametry zásadní vliv události v jednotlivých okresech,“ vysvětluje.

Co si pod tím představit? „Okresy jako Cheb či Rychnov nad Kněžnou nyní hlásí 1–2 detekované týdně, na druhou stranu Český Krumlov je stále na více než 60 nakažených na 100 000 obyvatel za týden. V tomto smyslu je třeba postupovat regionálně a nedovolit osamělým ohniskům rozšířit se do sousedních okresů,“ ukazuje na příkladu matematik.

Co znamená být zelená země

Zelená barva na mapě ECDC by znamenala, že se Čechům otevřou některé hranice tak, jak na to byli zvyklí před příchodem pandemie. Za jak dlouho by k tomu mohlo za určitých denních přírůstků nakažených dojít, si můžete vyzkoušet v prezentaci výše.

Zařazení mezi skupinu zelených zemí by bylo dobrou zprávou pro všechny, kdo plánují dovolenou například v Chorvatsku, na Kypru nebo ve Španělsku. Tyto země totiž při určování opatření pro turisty vycházejí ze semaforu ECDC.

V současné době jsou na seznamu zemí s nízkým rizikem Island, většina finských regionů, vybrané části Polska a Rumunska. Zelená je také italská oblast Molise a Malta.

Pro jiné země jsou určující jejich vlastní kritéria, ale i v těchto případech Česko zpravidla vychází dobře. Již nyní jsme bezpečnou oblastí například pro Nizozemsko, Německo, Černou Horu nebo Rumunsko, a Češi tak při příjezdu do země nemusí podstupovat testy ani karanténu. Od soboty 12. června pak budou „zelení“ i pro další dovolenkovou destinaci Slovinsko.

Mluvit o zvládnutí epidemie je předčasné

Potvrzuje to i Jakub Augusta z Ministerstva zahraničních věcí. „Každý stát si konkrétní podmínky a pravidla cestování nastavuje sám. Zařazení dané země do zelené kategorie skutečně zpravidla znamená osvobození od restriktivních opatření,“ vysvětluje Augusta. „To platí i v případě České republiky, k nám lze ze zelených zemí přicestovat bez dalších omezení. Na tento seznam aktuálně patří například Austrálie nebo Island,“ dodává.

Ministerstvo zdravotnictví, které kategorizaci zemí podle rizika nákazy vytváří, využívá právě data ECDC. „Mluvit o zařazení ČR na zelené seznamy je v tuto chvíli spíše předčasné. Byť bychom si to jistě přáli,“ mírní nadšení Augusta.

V optimismu je opatrný i Levínský: „Za sebe bych považoval za rozumné, abychom pandemii považovali za zvládnutou až v den, kdy nikdo nezemře. Protože každý člověk je stejně důležitý jako celý svět.“

Reklama

Doporučované