Hlavní obsah

Na dovolenou jedině s vakcínou. První země připravuje „očkovací pasy“

Foto: Profimedia.cz

Vakcinační středisko vybudované v hasičárně v Basingstoku na jihozápad od Londýna.

Reklama

Prázdniny v Řecku i navzdory koronavirové krizi? Půjde to ovšem za klíčové podmínky. K cestovnímu pasu si budou muset Britové přibalit ještě i ten očkovací.

Článek

Řecko se nyní podle britského listu The Times připravuje na rozvolnění karanténních pravidel – přivítá turisty, kteří už dostali vakcínu proti covidu-19. A ve fázi příprav je i britská strana. Podle Timesů plánuje několik vládních resortů speciální certifikační systém.

Ten by měl sloužit cestovatelům, kteří se chtějí vydat do zemí, jež požadují potvrzení o očkování jako podmínku vstupu do země. Na systému pracují ministerstva dopravy, zdravotnictví a sociální péče a samozřejmě i britská diplomacie.

Přes 10,5 milionu lidí naočkováno

Nyní je otázkou, jakou formu by měl důkaz o vakcinaci mít. Jisté už nicméně je, že spolu s „očkovacím pasem“ se budou Britové muset prokázat i aktuálním negativním testem. Pokud budou turisté ze Spojeného království moci dokázat, že už mají očkovací proces za sebou, do Řecka by se mohli podívat už v květnu.

Podle zdrojů The Times z britské vlády by Britům mohla prázdniny zachránit rychlost, s jakou se v Británii očkuje. Od konce prosince dostalo první dávku vakcíny podle oficiálních dat britské vlády přes 10,5 milionu lidí, zhruba půl milionu Britů už zdravotníci naočkovali i druhou dávkou.

Foto: Profimedia.cz

Vakcinace ve Streathamu na jihu Londýna.

Například ve středu získalo první dávku očkovací látky necelých 470 tisíc obyvatel Spojeného království. Co se týče první dávky, nejrychleji se očkuje v Anglii, nejpomaleji ve Skotsku. S druhou dávkou Anglii lehce předběhlo Severní Irsko. Očkovací proces tam dokončilo 1,3 procenta populace.

Dva miliony Britů ročně

S podmínkou „očkovacích pasů“ přišlo Řecko poté, co Evropská unie poopravila své pokyny ohledně znovuotevření hranic pro občany nečlenských zemí. Zákaz vstupu těm, jejichž cesta není vyloženě „nutná“, zmírnila – a do EU se nepodívají pouze lidé ze států, které hlásí více než 25 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel v posledních dvou týdnech.

Co se týče vakcínové podmínky, řeckou vládu poněkud znepokojuje účinnost některých očkovacích látek – například ruského Sputniku. Ten ještě neprošel třetí testovací fází, některé evropské země už nicméně dávky ruské vakcíny objednaly, například Maďarsko. Jistý vstup do Řecka každopádně mají ti, kteří dostali obě dávky očkovací látky od Pfizeru nebo AstraZenecy.

Pro Řecko jsou návštěvníci z Británie, která jen nedávno opustila Evropskou unii, důležití. V průměru jich ročně do země přicestují zhruba dva miliony – více turistů tam jezdí už jen z Německa. Turismus obecně tvoří významnou část řecké ekonomiky, v roce 2019 šlo o pětinu celkového HDP. A britští turisté, z nichž někteří v Řecku vlastní i nemovitosti, každoročně v průměru utrácejí víc než 10 miliard eur, tedy přes 258 miliard korun.

Reklama

Doporučované