Hlavní obsah

Na doživotí odsouzený vrah dosáhl nového procesu, advokát jej chce dostat ven

Foto: ČTK

Robert Tempel.

Reklama

aktualizováno •

Robert Tempel, který si odpykává doživotní trest za dvojnásobnou vraždu spáchanou v roce 2001 na Sokolovsku, dosáhl nového projednání svého případu. Jeho advokát jej chce dostat na svobodu.

Článek

Ústavní soud (ÚS) po zásahu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku revidoval svá starší odmítavá rozhodnutí. Kauzou se musí znovu zabývat odvolací Vrchní soud v Praze.

Tempel vinu popíral. Krajský soud v Plzni jej čtyřikrát osvobodil, pražský vrchní soud ale zprošťující verdikt pokaždé zrušil. Tempel byl pravomocně odsouzen až poté, co vrchní soud přeložil proces z Plzně ke Krajskému soudu v Praze. Na ÚS se Tempel obracel kvůli přeložení kauzy z Plzně do Prahy a znovu po definitivním uložení doživotního trestu, avšak neuspěl. Obě stížnosti tehdy soud odmítl, nyní musel rozhodovat znovu.

Důvodem pro nové kroky v Tempelově kauze bylo stanovisko štrasburského soudu, který se za odsouzeného muže postavil loni v červnu. Českou republiku zkritizoval za „významné selhání justice“ při projednávání mužova případu. Pochybení spočívalo v délce řízení, ale také v přesunu věci z Plzně do Prahy. Ústavní soud vrátil kauzu právě do fáze odvolacího řízení před přeložením z Plzně do Prahy, justice by měla znovu rozhodnout také o případné vazbě Tempela.

„Ústavní soud je samozřejmě vázán rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva. Z tohoto důvodu bylo potřeba jinak pohlížet na napadená rozhodnutí,“ řekl dnes Seznam Zprávám soudce Tomáš Lichovník. Problematické podle něj bylo právě to, že Vrchní soud v Praze opakovaně předkládal své hodnocení důkazů Krajskému soudu v Plzni.

Za délku řízení, které trvalo deset let a jeden měsíc, by Česko mělo Tempelovi zaplatit odškodné třináct tisíc eur, v přepočtu tedy asi 342 tisíc korun.

„Evropský soud dospěl k závěru, že byla porušena práva stěžovatele na spravedlivý proces, a to zejména z toho důvodu, že Vrchní soud v Praze opakovaně nepřijímal hodnocení věrohodnosti klíčového svědka ve věci. Předestíral svoje hodnocení, ačkoliv toho svědka nikdy nevyslechl. To je nepřijatelné, protože hodnocení důkazů náleží vždy jen tomu soudu, který důkaz provádí,“ dodal Lichovník.

Robert Tempel si odpykává doživotní vězení za dvojnásobnou vraždu z roku 2001. Ta se stala na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Podle dřívějšího rozsudku předal vrah své oběti 400 tisíc korun za auto, které si chtěl koupit. Pak podle výsledku vyšetřování muže zastřelil. Trefil se i do dalšího muže, kterého pak bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu. Druhý den podle vyšetřovatelů těla zakopal.

Právě kvůli přesunu případu z Prahy do Plzně a definitivnímu rozsudku se Tempel dvakrát obrátil na Ústavní soud. Neúspěšně. Odsouzeného vraha se pak zastal Evropský soud pro lidská práva. Bylo to poprvé, co štrasburský soud stanovil, že s doživotně odsouzeným v České republice nebyl vedený spravedlivý proces. Neřešil ale to, zda je Tempel vrah, nebo ne.

Tempel trvá na nevině, tvrdí, že nevraždil on, ale Lubomír Václav přezdívaný Biftek. Na místě činu byl a později v kauze figuroval jako klíčový svědek obžaloby.

„Z naší strany můžu říct jen to, že věc se vrací zpět k Vrchnímu soudu v Praze, který učiní všechny nezbytné kroky,“ řekl dnes soudce Lichovník.

Tempelův advokát Jakub Kříž uvedl pro Seznam Zprávy, že „dnes podá potřebná podání příslušným soudům tak, aby daly příkaz k propuštění pana Tempela. V tuto chvíli není důvod, aby byl pan Tempel ve výkonu trestu odnětí svobody. V zájmu pana Tempela je očekávat nový proces na svobodě. Bude znovu otevřeno trestní řízení a pan Tempel po téměř dvaceti letech strávených ve věznici, má šanci na spravedlivý proces.“

Reklama

Doporučované