Hlavní obsah

Na Elona Muska si koronavirus nepřijde. Prodeje Tesly trhají rekordy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Společnost Tesla v čele s vizionářem Elonem Muskem zažila úspěšné čtvrtletí. Bez ohledu na dopady pandemie koronaviru firma odstartovala rok velkým nárůstem prodejů svých elektromobilů.

Článek

Podle dat, jež společnost zveřejnila, Tesla prodala celkem 88 400 vozů, což je v meziročním srovnání o celých 40 procent více. A také nejvíce za kterékoliv první čtvrtletí v historii firmy vůbec.

Tesla během ledna zahájila výrobu vozu Model Y a o dva měsíce později už začala dodávat tento typ zákazníkům. Jak Musk uvedl v minulosti, očekával, že poptávka po Modelu Y bude vyšší než po všech dalších modelech dohromady. Model Y využívá silné poptávky po sportovně-užitkových vozech a je mnohem levnější než luxusní Model X.

A očekávání se naplnila. Firma zákazníkům v prvním čtvrtletí dodala 76 200 vozů Modelu 3 a Modelu Y a 12 200 vozů starších modelů S a X. Trh přitom s ohledem na dopady koronaviru čekal nižší prodeje. V případě modelů 3 a Y o téměř 10 tisíc vozů.

Výsledky jsou o to překvapivější, že právě automobilový průmysl po celém světě byl jedním ze sektorů, který byl pandemií a následnými opatřeními zasažen vůbec nejvíce.

Hrdina mezi automobilkami

Na původní odhady analytiků společnosti FactSet však prodeje firmy stejně nedosáhly. CNN na svém webu napsala, že odborníci očekávali prodeje kolem 107 tisíc vozů, vyhlídky pak v únoru snížili na 89 tisíc vozů.

Výroba Tesly v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla o více než třetinu na téměř 103 tisíc vozů. Společnost, stejně jako ostatní automobilky, musela kvůli vládním nařízením v březnu zavřít některé ze svých výrobních závodů. U Tesly šlo o výrobnu v Kalifornii a Číně. Podle odborníků zůstanou továrny zavřené možná až do června.

Ještě před krizí společnost čekala, že v USA vyrobí letos téměř 500 000 vozů a dalších 150 000 v nové továrně v Číně. Analytik firmy Wedbush Securities Daniel Ives popsal čísla od Tesly jako „malé vítězství v temném prostředí“.

Jiní odborníci však tvrdí, že koronavirová epidemie sníží prodeje Tesly možná až o celou třetinu. Zatímco šéf automobilky Musk předpovídal, že prodej se letos zvýší na více než 500 000 vozů z loňských 367 500, podle nich by firma za celý rok měla prodat kolem 430 tisíc vozů.

Akcie rostou, ale málo

Spolu s nárůstem prodejů vzrostly také akcie firmy – a to o téměř 17 procent. Ze svého rekordu před dvěma měsíci však ztrácejí téměř polovinu.

Elon Musk se v prvních týdnech pandemie řadil mezi ty, kteří bagatelizovali hrozbu koronaviru, a na svém twitterovém účtu předpověděl, že virus nebude o nic horší než chřipka. Později však slíbil spustit výrobu ventilátorů potřebných pro ty, kteří bojují s COVID-19, uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované