Hlavní obsah

Na Facebooku bylo možné zneužít data skoro všech uživatelů. Zuckerberga vyslechne Kongres

Na Facebooku bylo možné zneužít data téměř všech uživatelů sociální sítě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg přiznal, že společnost Cambridge Analytica mohla zneužít účty až 87 milionů uživatelů. Z nového prohlášení sociální sítě navíc vyplývá, že bylo doposud možné podobným způsobem zneužít většinu z více než dvou miliard facebookových profilů.

Článek

Facebook již dříve oznámil, že společností Cambridge Analytica, propojenou s prezidentskou kampaní Donalda Trumpa, mohlo být zneužito maximálně 50 milionů uživatelských účtů. Už ve středu pro CNN jeho šéf Mark Zuckerberg uvedl, že by maximální počet zneužitých účtů mohl dosáhnout dokonce až 87 milionů.

Ve stejný den však Facebook na svém blogu navíc uvedl, že technicky vzato bylo donedávna možné zneužít data všech téměř dvou miliard uživatelů největší sociální sítě.

Facebook totiž doposud umožňoval hledat osoby podle e-mailu či telefonu, čehož mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce je od středy zablokována.

Zuckerbergova firma je už několik týdnů pod palbou kritiky, že nezabránila britské společnosti v přístupu k údajům možná až 87 milionů uživatelů sociální sítě Facebook. Společnost Cambridge Analytica data využila k podpoře volební kampaně prezidenta Donalda Trumpa.

„Až dodneška lidé mohli zadat telefonní číslo či e-mail jiné osoby do vyhledavače Facebooku, což jim pomohlo je najít. Bylo to velmi praktické při hledání přátel v jazycích, ve kterých je komplikované vypsat celé jméno, nebo v případech, že lidé mají stejná jména,“ napsal ve středu na blogu technologický ředitel podniku Mike Schroepfer. Dodal ale, že tuto funkci k získání dat z veřejné části profilů mohli zneužít sběrači dat.

Sběrači dat díky e-mailovým adresám a telefonním číslům, jež si mezi sebou hackeři vyměňují či jsou na internetu dostupné, mohli pomocí zmíněné aplikace Facebooku získat jména osob a další osobní informace, jako jsou místo bydliště či zaměstnání. Vždy ovšem záleželo na tom, jaké údaje o sobě konkrétní uživatel na veřejné části profilu uvedl.

„Vzhledem k rozsahu a propracovanosti aktivity, kterou jsme zaznamenali, si myslíme, že veřejné profily většiny uživatelů Facebooku mohly být takto prozkoumány,“ uvedl Schroepfer.

Zuckerberga vyslechne Kongres

V souvislosti se zneužitím osobních údajů z Facebooku britskou konzultační firmou Cambridge Analytica čekají Marka Zuckerberga dvě slyšení ve výborech Kongresu Spojených států.

Výbory budou chtít od Zuckerberga, aby osvětlil americké veřejnosti, co se děje s jejími osobními informacemi. Zuckerberg účast na slyšeních přijal, obdobnou žádost britského parlamentu odmítl.

Už příští týden by měl Facebook také uvědomit uživatele, zda byla data z jejich účtů použita společností Cambridge Analytica.

V polovině února americká justice obvinila třináct Rusů, že zneužili Facebook a další sociální sítě k pokusům ovlivnit americké prezidentské volby. V úterý společnost Facebook oznámila, že zrušila stovky účtů a stránek napojených na ruskou Agenturu pro výzkum internetu, která údajně zaměstnává stovky lidí k výrobě dezinformací a falešných zpráv vysílaných do světa.

Reklama

Doporučované