Hlavní obsah

Na FAMU se příští školní rok otevře obor herního designu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na pražské Filmové a televizní fakultě AMU se od příštího akademického roku otevře obor herního designu. ČTK to sdělila mluvčí školy Klaudie Osičková.

Článek

Obor má na řadě zahraničních univerzit už mnoho let zastoupení, jeho otevření v Česku je reakcí na neustále rostoucí zájem studentů o tuto oblast i na potřebu vzdělávat profesionály na herní scéně. Do dvouletého magisterského oboru budou zapojeny i katedry animace, zvuku, scenáristiky či produkce.

Obor založila herní teoretička a pedagožka Helena Bendová. „Herní design je progresivní studijní program, protože umožní studentům tvořit v dominantním médiu současnosti, postaveném na imerzivní kombinaci pohyblivých obrazů a interaktivity, a může jim otevřít cestu do profesionálních herních studií. Čeští herní vývojáři náleží už nyní ke světové špičce a tento chystaný studijní program je unikátní mimo jiné tím, že je postavený právě na spolupráci s lidmi z praxe. Zároveň těží z interdisciplinárního zázemí FAMU a z důrazu na uměleckou kreativitu, který je této škole vlastní,“ uvedla Bendová.

Obor bude vyučovat Tereza Krobová, která se věnuje otázce genderu v počítačových hrách, herní vývojář Michal Berlinger, herní vývojář a organizátor studentských herních projektů Jaroslav Meloun, herní teoretik a herní designér Vít Šisler a teoretik v oboru digitálních her a nových médií Jaroslav Švelch. Dva předměty budou v anglickém jazyce.

Herní designér vytváří herní principy, interakce a mechaniky, navrhuje herní světy, úkoly a hádanky. Určuje, jaký zážitek si má hráč odnést, propojuje další profese účastnící se na herním vývoji a určuje tvůrčí vizi dané hry. V menších projektech je designér zároveň režisérem hry, ve větších je designérů více a vizi udává hlavní designér nebo creative director. Absolvent oboru by měl také dokázat zhodnotit dopad počítačových her na společnost včetně negativních dopadů, jako je třeba problémové hraní či závislost. Obor má tedy i předmět společenské kontexty a problematické aspekty her a semináře o závislostech a účincích násilných obsahů.

Akreditaci oboru schválila 6. srpna 2020 umělecká rada školy, v níž aktuálně zasedají mimo jiné dokumentaristka Helena Třeštíková, ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant, režisér a scenárista Václav Kadrnka, pedagog, scenárista a spoluzakladatel katedry animované tvorby Jiří Kubíček, umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och, filozof Miroslav Petříček nebo kameraman Martin Štrba.

Reklama

Související témata:

Doporučované