Hlavní obsah

Na festival Jiráskův Hronov se letos prodalo asi 37 tisíc vstupenek

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Většina z 37 tisíc vstupenek připadala přitom na představení ve venkovních prostorách. Návštěvnost ovlivnilo proměnlivé počasí i protiepidemická omezení platná pro vnitřní prostory.

Článek

„Na začátku to vypadalo, že návštěvnost nebude tak silná, podle vstupenek, které byly prodané v předprodeji. Během festivalu se ale vstupenky velmi rychle doprodávaly,“ řekl programový ředitel festivalu Jan Julínek.

Hlavní program nabídl 22 inscenací v 76 představeních, doprovodný a venkovní program dalších více než 40 a přes 20 koncertů. Hrálo se v Jiráskově divadle, Sálu Josefa Čapka, Myšárně, v parku na velké a malé scéně. Další program se odehrával v Meditační zahradě a na náměstí Čs. Armády. Nechyběly výstavy, tradiční semináře a také tzv. Problémový klub, kde divadelníci mohli diskutovat na nejrůznější témata.

„Všechna představení se odehrála. Počasí nebylo letos úplně ideální, zejména pro venkovní produkce, ale část se přesouvala do náhradních prostor. Ty, které se nepřesouvaly, se konaly pod stanem, kde byli zastřešeni diváci i herci,“ uvedl Julínek.

Přehlídka je tradičně složena z Hlavního programu, ve kterém jsou soubory a inscenace nominované a doporučené z celostátních přehlídek Šrámkův Písek, Mladá scéna, Dětská scéna, Wolkrův Prostějov, Loutkářská Chrudim, Divadelní piknik Volyně a Krakonošův divadelní podzim. Doplnila jej inspirativní představení.

„Přes dost šílený rok se podařilo přehlídku udělat dostatečně mezidruhovou. Byly zastoupeny všechny druhy divadla. Ještě v dubnu jsme se báli, že sem nebude možné dostat soubory z celostátních přehlídek experimentálního nebo dětského divadla, ale nakonec se všechno povedlo,“ řekl Julínek.

Organizátoři označují akci za nejstarší kontinuálně trvající divadelní festival na světě. Uvádějí, že festival vznikl v roce 1931 a nepřerušila ho ani druhá světová válka. Od roku 1991 se přehlídky účastní i zahraniční soubory. Jiráskův Hronov je kulturním dědictvím ČR.

Reklama

Doporučované