Hlavní obsah

Na festivalu Boardmasters se nakazilo 5 000 lidí. Newquay je metropolí covidu

Foto: Profimedia.cz

Na festivalu Boardmasters, který se konal v hrabství Cornwall, se koronavirem nakazilo okolo 5 tisíc lidí.

Reklama

Britští zdravotníci se připravují na nárůst počtu případů koronaviru. Podle jejich dat se tento víkend až 500 000 lidí chystá navštívit hudební festivaly. Počet případů v několika regionech přitom dosahuje rekordních hodnot.

Článek

Přestože očkovací program pomáhá potlačit velký počet úmrtí a vážných onemocnění, úředníci ve čtvrtek varovali, že některé části britského zdravotnického systému (NHS) bojují s „bezprecedentně vysokou zátěží“. Nárůst případů by dokonce mohl narušit návrat studentů do škol, který Velká Británie plánuje již na příští týden.

„Toto město na severu Cornwallu se pyšní nejen titulem hlavního města surfingu, ale v současné době je také hlavním městem epidemie covidu-19 v Anglii,“ píše web The Guardian o cornwallském městu Newquay. Poté, co zdravotníci oznámili, že téměř 5 000 případů nákazy souvisí s hudebním a surfařským festivalem Boardmasters, který se v Newquay konal na začátku tohoto měsíce, se toto město zmítá v krizi.

Zdravotníci se tam musejí vyrovnávat s „extrémním nárůstem“ případů. Nemocnice, ordinace praktických lékařů i pečovatelské domy se potýkají s problémy. „Žádáme lidi, aby nepřijížděli, pokud již nemají dovolené objednané. Rovněž žádáme, aby lidé před pobytem, během něj i po něm podstoupili test na přítomnost koronaviru. Chceme, aby byli lidé v bezpečí a pomohli nám zvládnout současný nárůst,“ řekl Malcolm Bell, šéf turistické společnosti Visit Cornwall.

Epicentrum nákazy – festival Boardmasters

Festivalu v Newquay a jeho okolí, kde se nyní nacházejí tři čtvrti s nejvyšší mírou infekce v Anglii, se zúčastnilo přibližně 50 000 lidí. Asi tři čtvrtiny z nakažených byly ve věku 16 až 21 let a asi 800 jich žije v hrabství Cornwall. Mnozí z účastníků festivalu se podle britských médií domnívají, že počet nakažených je pravděpodobně mnohem vyšší.

Organizátoři festivalu uvedli, že v rámci příprav šli nad rámec toho, co se po nich chtělo. „Díky těmto opatřením se festivalu nezúčastnilo nebo jej předčasně opustilo více než 450 lidí, kteří by jinak přenosem viru mohli být ohroženi,“ uvedl podle BBC mluvčí festivalu.

„Těšíme se, že se o své zkušenosti s provozováním festivalu za současných okolností podělíme s dalšími organizátory velkých akcí, abychom všichni mohli i nadále poskytovat tolik potřebný ekonomický přínos širším komunitám a zábavu našim věrným divákům,“ dodal.

Covidem-19 se na festivalu Boardmasters nakazil i Jack Stacey z hrabství Staffordshire „Celá moje rodina je teď nakažená, upřímně řečeno lituji, že jsem tam šel… Nestálo to za to,“ řekl. Dvacetiletého a neočkovaného mladíka podle BBC šokovalo, jak moc mu virus ublížil. K lůžku ho nemoc upoutala na deset dní.

Jiní návštěvníci ale měli z účasti na festivalu nepředstíranou radost. Dvaadvacetiletá Rosie Breakwellová z města Bath uvedla, že i přes první dávku očkování se na Boardmasters covidem-19 také nakazila, ale prý se z toho „rychle dostala“. „Žiju pro festivaly, takže to, že jsem dva roky žádný nezažila, bylo hrozné. Bylo tak příjemné být zase se všemi na zpoceném poli,“ řekla Breakwellová.

I virolog David Strain řekl, že hudební festivaly jsou „důležité pro duševní zdraví mladé generace, která toho tolik zmeškala“. „Asi by bylo lepší akci odložit alespoň o měsíc, aby byli mladí Britové očkovaní oběma dávkami,“ uvedl Strain.

Nejvyšší počet případů v Anglii

Situace v Newquay je závažná. Tři oblasti ve městě a jeho nejbližším okolí mají nejvyšší počet případů v Anglii – Newquay East, Newquay West a St. Columb Minor. V nemocnici v Cornwallu je přibližně 30 pacientů s covidem, před týdnem jich bylo 27. Očekává se, že sváteční víkend, kdy se v Newquay mimo jiné koná i festival na podporu LGBTQ menšin, situaci ještě zhorší.

Ředitelka odboru veřejného zdraví pro Cornwall Rachel Wigglesworthová uvedla, že věří, že počet případů v Newquay začne klesat. „Jak moc klesne, to je jiná věc. Cornwall je opravdu oblíbená turistická oblast, pro lidi je stále atraktivním místem k trávení času. Chceme, aby to tak bylo i nadále, ale uvítali bychom, kdyby to šlo dělat trochu zodpovědněji,“ řekla pro The Guardian Wigglesworthová.

„Kvůli zrušeným omezením a úspěšnému očkovacímu programu lidé přestali být vůči covidu ostražití. Žít s covidem není totéž jako předstírat, že neexistuje, a myslím, že právě to se děje,“ řekla Wigglesworthová a dodala, že zdravotní systém v Cornwallu je „pod velkým tlakem“.

Turisté nedodržují opatření

Podle webu The Guardian lidé v Newquay příliš nedodržují opatření, která kvůli obavám ze šíření onemocnění covid-19 na místě platí. Pracovnice NHS Lynne Sheltonová a její manžel Andrew, kteří přijeli na návštěvu z Derbyshiru, byli jedni z mála, kteří na sobě měli roušky. „Je tu tak rušno a nikdo si nezakrývá dýchací cesty. Je to znepokojující,“ řekla Sheltonová.

Mnohé majitele podniků ale nezvykle velké davy lidí potěšily. Podle majitele stánku s fish & chips Paula Willse bylo v poslední době v Newquay nejrušněji za celých 11 let, co ve městě působí. „Mám důležitější věci na starosti, jako například vydělávat si na živobytí,“ uvedl pro The Guardian na dotaz, proč na sobě nemá roušku.

Ve Spojeném království se očekává teplé a slunečné počasí. Tento víkend je navíc prvním prázdninovým od zrušení většiny letních koronavirových omezení. Údaje skupiny Rail Delivery Group rovněž ukázaly, že prodej jízdenek na vlak do anglických přímořských oblastí raketově stoupá, v některých destinacích dokonce překročil úroveň před pandemií.

Očekává se, že osm festivalů, jež se v Anglii tento víkend konají, přiláká přibližně 500 000 lidí. Některé akce, které se konají, byly v plánu již dříve, kvůli pandemii je ovšem bylo nutné odložit.

Reklama

Doporučované