Hlavní obsah

Češi mají po 25 letech film na prestižních festivalech. Nabarvené ptáče chtějí Benátky i Toronto

Z magazínu Slavní TV Seznam: Takhle Václav Marhoul poodhalil zákulisí natáčení snímku Nabarvené ptáče.Video: Pavol Martaus

 

Reklama

aktualizováno •

Nový celovečerní film Václava Marhoula s názvem Nabarvené ptáče, adaptace stejnojmenného světového bestselleru spisovatele Jerzyho Kosińského, míří do hlavní soutěže mezinárodního filmového festivalu v Benátkách. Český film se tak dostal do exkluzivního výběru celovečerních snímků z celého světa po dlouhých 25 letech.

Článek

Naposledy se v Benátkách v roce 1994 představil snímek „Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina“ režiséra Jiřího Menzela. Letošní 76. ročník festivalu v Benátkách se koná od 28. srpna do 7. září.

„Přiznávám, že jsem v to nevěřil. Naděje, že by to mohlo vyjít, že by se Nabarvené ptáče dostalo právě do Benátek, tedy na jeden ze tří vůbec nejprestižnějších filmových festivalů na světě, mi přišla až pošetilá. Ale jsem tak rád, že se to podařilo, tak to tomu filmu přeji, přeji to všem mým koproducentům, partnerům, sponzorům, hercům a štábu. Jsem moc rád, že jsem nezklamal jejich očekávání v tomto směru, a byť nikdo z nich zatím film neviděl, tak i jejich důvěru, kterou do mě a do samotného filmu po celou tu dlouhou dobu vkládali,” uvedl režisér, scenárista a producent Václav Marhoul.

Marhoul musel pro film sehnat 170 milionů korun. Rozpočet tak snímek katapultoval do žebříčku nejdražších filmů české moderní kinematografie. Je obsazený mimo jiné i takovými zahraničními hvězdami, jakými jsou Stellan Skarsgard nebo Harvey Keitel.

Zdálo by se, že Václav Marhoul nechal na snímku duši. Přesto ho popudí, když si lidé myslí, že si dílem plnil sen. „Já filmy netočím proto, že mám sen, já je točím, protože mám potřebu. Já je potřebuji natočit, já to potřebuji říct. Nemám sen být režisérem. Nejsem žoldák. Nepodaří se mě najmout na televizní seriál, který by mě absolutně nezajímal. Jsem šťastný, protože cítím potřebu natočit konkrétní věc. A takhle to bylo, je a bude. Navždycky,“ uvedl pro Seznam ve velké reportáži, kterou najdete ve videu nad článkem.

Nabarvené ptáče se bude rovněž promítat na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu, pro snímek to bude zároveň severoamerická premiéra.

Film vypráví příběh o strastech malého chlapce během druhé světové války. Hoch je po úmrtí tety nucen sám putovat východní Evropou, kde čelí nepřátelskému světu, předsudkům, bojuje o přežití.

Realizace filmu zabrala 100 filmovacích dnů během šestnácti měsíců na celkem 43 lokacích na Ukrajině, Slovensku, v Polsku a Česku. Poslední, v pořadí 3 531. klapka padla začátkem července loňského roku.

Reklama

Doporučované