Hlavní obsah

Na Filipínách se zřítilo letadlo, o život přišly desítky lidí

Foto: Shutterstock.com

Transportní letoun C-130 (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Nejméně 45 osob v neděli zahynulo v troskách vojenského transportního letadla, které se zřítilo na jihu Filipín.

Článek

O nehodě informovala agentura Reuters s odvoláním na generálmajora Williama Gonzalese. Podle agentury AFP je mezi oběťmi 42 vojáků a tři civilisté, kteří zemřeli na zemi při pádu stroje. Podle ministerstva obrany zůstává pět lidí nezvěstných. Celkem bylo na palubě letadla 96 lidí, píše Reuters.

Generál Cirilito Sobejana, který velí filipínským ozbrojeným silám, řekl, že transportní letoun C-130 přepravující vojenskou jednotku minul přistávací dráhu. Pokusil se tak znovu nabrat výšku, což se mu ale nepodařilo, a proto spadl.

„Modlíme se, abychom dokázali zachránit více životů,“ řekl novinářům Sobejana. Dosud zachránění pasažéři byli převezeni do vojenské nemocnice.

Čtyřmotorový turbovrtulový transportní letoun Lockheed C-130 Hercules americké výroby přepravoval vojáky z ostrova Mindanao. Mnozí z nich teprve nedávno absolvovali vojenský výcvik a byli posláni na ostrov Jolo, aby posílili operační uskupení bojující proti teroristům v oblasti obývané převážně muslimy, uvedla agentura AFP s odvoláním na velitele filipínských sil. Islamistům jsou připisovány krvavé teroristické útoky i únosy zahraničních turistů a křesťanských misionářů.

Minulý měsíc šest příslušníků filipínského letectva zahynulo při nehodě vrtulníku S-70i Black Hawk během nočního cvičení severně od metropole Manily. Helikoptéra havarovala nedaleko bývalé Clarkovy letecké základny. Tu dříve využívala americká armáda, nyní funguje jako průmyslový a turistický komplex. Vrtulník americké výroby byl filipínské armádě dodán společně se šesti dalšími takovými stroji loni v listopadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované