Hlavní obsah

Na Filipínách zatkli osobnost roku časopisu Time. Kritičku prezidenta viní z daňových úniků

Na Filipínách zatkli kritičku prezidenta Duterteho.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Ředitelka zpravodajského serveru Rappler Maria Ressaová čelí obvinění z daňových úniků. Prezidentská kancelář popírá, že by povel k jejímu zatčení dal filipínský prezident Rodrigo Duterte.

Článek

Filipínská novinářka a kritička tamního prezidenta Rodriga Duterteho Maria Ressaová byla zadržena, píše server CNN. Ředitelku zpravodajského serveru Rappler obvinili z daňových úniků. Mnozí ale tvrdí, že pravým důvodem je snaha vlády umlčet nezávislá média. Podle serveru Rappler Ressaovou odmítli propustit na kauci.

Ressaová, která v roce 2018 získala za svou práci od časopisu Time titul osobnosti roku, spolu s kolegy píše zejména o Duterteho protidrogové válce. Tu kritizuje mnoho organizací přes lidská práva, protože podle nich umírají nevinní Filipínci. Redakce Rappleru se tak stala terčem Duterteho příznivců.

Zatykač předložil Národní úřad pro vyšetřování. „Teď vím pouze to, že mi nedali oficiální kopii obžaloby z ministerstva spravedlnosti. Takže budeme mít možnost podat návrh na přehodnocení,“ řekla Ressaová médiím při svém zatýkání. „Fakt, že vznikl příkaz k mému zadržení, je velmi zajímavý, ale budu spolupracovat.“

Prezidentova kancelář odmítla, že by zadržení Ressaové přikázal prezident Duterte. V minulosti však Ressaové a jejímu kolegovi zakázal přístup do prezidentského paláce. Ressaová při zadržení také řekla, že je obviněná kvůli článku, který byl zveřejněn v roce 2012, píše televize CNN.

„Už jsem vyčerpala své zásoby synonym na slovo „směšný“. Základem tohoto případu je klasifikace Rappleru jako obchodník s cennými papíry. Já ale rozhodně nejsem makléř,“ řekla Ressaová pro CNN.

Reklama

Související témata:

Doporučované