Hlavní obsah

Na Floridě našli obrovského hada s několika desítkami oplodněných vajec

Ve floridském parku našli největšího hada.Video: Facebook.com

 

Reklama

Vědci ve floridské přírodní rezervaci Big Cypress National Preserve odchytili dosud nejdelšího hada. Více než pětimetrová krajta měla navíc v těle 73 oplodněných vajec.

Článek

Vědci našli na Floridě nového nejdelšího hada. Krajta tmavá, dlouhá více než 5,1 metru, měla navíc v těle 73 oplodněných vajec. Samička krajty je největším hadem, kterého v národní rezervaci Big Cypress odhalili, zveřejnili strážci parku na facebookové stránce.

Obřího plaza našli náhodou, když stopovali jiného hada pomocí nové metody využívající rádiových vln. V rámci nové metody se vědci zaměří na hada, který je zavede za samičkou.

„Pomocí rádiových vln, které vydává samec krajty, vědci mohou lokalizovat, kde se nachází těhotné samice,“ uvádí odborníci na Facebooku, „Tým vědců pak odstraní invazivní hady, navíc získá data pro další výzkum, potřebné pro vývoj nových způsobů, jak hady eliminovat.“

Podle vědců se hadovi, který pochází z jihovýchodu Asie, na Floridě velmi daří. Odhadují, že vně Miami ve volné přírodě žije na 100 tisíc krajt.

Krajty tmavé představují pro místní zvířata velké nebezpečí. Floridská vláda tak pořádá soutěže, ve kterých vybízí lovce k chycení co největšího počtu krajt. V roce 2013 se do souteže o lov krajt podle CNN přihlásilo 1600 lovců, ti dohromady našli 68 hadů. V roce 2017 Florida zaplatila 25 lovcům za utracení plazů.

Do volné přírody na Floridě se krajty dostaly zřejmě v 80. letech díky majitelům, kteří je kvůli jejich velikosti už nechtěli chovat, a vypustili je na svobodu. Další teorií je, že někteří z nich uprchli z chovných stanic při hurikánu Andrew v roce 1992.

Reklama

Související témata:

Doporučované