Hlavní obsah
Online

Online: První oběť velké vody. Na Bruntálsku utonul muž, další osobu pohřešují

Foto: Jaroslav Demčák

Nejvážnější je v tuto chvíli situace na Frýdlantsku. Na snímku rozvodněná řeka v Hejnicích.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj počasí v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Vydatný déšť zvedl v Česku hladiny řek, v sobotu zejména na severovýchodě Čech. Největší problémy jsou na Frýdlantsku, kde na řekách Smědá a Řasnice platí třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení. Situace se nelepší, proto liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) svolal povodňovou komisi.

- Meteorologové očekávají, že na severu a východě Čech, na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku bude vydatně pršet i v neděli, případně v pondělí. Konkrétně v Beskydech a Jeseníkách může do pondělí podle nich spadnout kolem 90 milimetrů srážek za 48 hodin. V Jizerských horách meteorologové v dalších 24 hodinách očekávají, že může spadnout až 80 milimetrů srážek.

- Zaplavené jsou některé komunikace na Frýdlantsku. Neprůjezdná je kvůli vodě i silnice podél řeky v Raspenavě, evakuovat už tam museli před velkou vodou čtyři lidi. Zcela uzavřené jsou kvůli vodě všechny příjezdové cesty do Višňové, kde proběhla evakuace deseti osob z nejvíce ohrožených domů.

Dění jsme sledovali také v pátek

+13

  • 30 výjezdů kvůli počasí hlásí hasiči Královéhradeckého kraje

    Hasiči z Královéhradeckého kraje evidují za dnešní den celkem 30 výjezdů spojených s počasím. Jejich pomoc byla nutná k čerpání vody nebo odstraňování spadlých stromů.

  • Hasičský sbor ČR eviduje téměř 600 technických pomocí

    K dnešní osmé hodině večerní eviduje Hasičský sbor ČR celkem 559 technických pomocí v souvislosti s přívalovými dešti. Od 16 hodin, kdy hasiči zveřejnili bilanci naposledy, se počet navýšil o 141 událostí.

  • V rozvodněné řece na Osoblažsku v sobotu zemřel člověk

    V rozvodněné řece u Osoblahy na Bruntálsku v sobotu zemřel člověk. Hasiči jej vytáhli mrtvého z vody. Hasiči pátrají po další osobě, ale zatím neúspěšně. ČTK to řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín.

    „Účastnili jsme se pátrání po dvou osobách. Jednu jsme vytáhli mrtvou z vody. Další jsme ještě nenašli. Celou událost si už převzala policie, která bude dál organizovat pátrání,“ řekl mluvčí s tím, že v sobotu už s ohledem na tmu bylo pátrání přerušeno. Pokračovat bude v neděli ráno.

  • V Krkonoších a Jizerských horách má do neděle vydatně pršet

    Na severozápadním návětří Jizerských hor a Krkonoš budou extrémní srážky. Do nedělního poledne tam naprší, zejména ve Frýdlantském výběžku, ojediněle kolem 80 milimetrů vody. Současně s tím vzrostlo riziko rozvodnění tamních řek. ČTK to dnes sdělil Český hydrometeorologický ústav. Krátce před 21:00 varoval před extrémním rizikem velké vody v okrese Veselí nad Moravou, naopak na Chrudimsku a Jesenicku se nebezpečí záplav, které bylo během dne podle meteorologů extrémní, zmírnilo.

    „Zároveň se na severovýchodě území může během nedělního odpoledne a večera ojediněle vyskytnout silná bouřka s krátkodobým úhrnem kolem 30 mm,“ doplnili meteorologové.

    Kvůli neustávajícímu dešti a již nasyceným korytům řek pak meteorologové předpokládají u toků, které odvodňují Jizerské hory, vzestup hladin na druhý, místy i třetí stupeň povodňové aktivity. Druhého stupně mohou dosáhnout i řeky odvodňující Krkonoše, sever Českomoravské vrchoviny, Orlické hory, Jeseníky a Beskydy. V Jihomoravském kraji nyní očekávají, že hranici třetího povodňového stupně překročí Velička ve Velké na Veličkou. Upozornění platí zhruba do půlnoci.

  • Hladina Bystřičky nad nádrží je na 2. stupni, už se nezvyšuje

    Hladina říčky Bystřičky nad stejnojmennou vodní nádrží na Vsetínsku dnes vzrostla z prvního na druhý povodňový stupeň, který značí pohotovost. Pod nádrží nadále platí druhý stupeň. Hladina se už ale na obou místech nezvyšuje. První stupeň povodňové aktivity je na Rožnovské Bečvě ve Valašském Meziříčí, kde se hladina také ustálila.

  • Hladina Smědé klesla pod úroveň druhého povodňového stupně

    Hladina řeky Smědé v Hejnicích klesla pod úroveň druhého stupně povodňové aktivity, nyní tak platí stav bdělosti. O situaci v Hejnicích dnes pravidelně informuje tamní starosta Jaroslav Demčák.

  • Na 11 místech Moravskoslezského kraje platí první stupeň

    První stupeň povodňové aktivity dnes k 18:00 platil na 11 místech Moravskoslezského kraje. Situace se ale může během večera výrazně zhoršit, pokud se naplní předpovědi počasí a v horských oblastech Beskyd a Jeseníků spadne až 90 milimetrů srážek na metr čtvereční. ČTK to řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

    Bdělost nyní platí například na Černé Opavě ve Vrbně pod Pradědem, Opavě v Karlovicích, Polančici v Polance nad Odrou, Jičínce v Novém Jičíně, Lubině ve Vlčovicích a Morávce ve Vyšních Lhotách.

  • V hradeckém kraji několik toků na Rychnovsku přesáhlo 1. stupeň

    Intenzivní déšť dnes v Královéhradeckém kraji opět zvedl hladiny některých toků. Hranici prvního stupně povodňové aktivity přesáhly řeky Kněžná v Rychnově nad Kněžnou, Divoká Orlice v Kostelci nad Orlicí a také Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku. V hradeckém kraji dnes stoupaly hlavně toky, které odvádějí vodu z Orlických hor. Zjistila to ČTK v 18:00 z dat Povodí Labe.

    Vodohospodáři dnes také zvyšovali odtok vody z přehradních nádržích, reagují tak na vývoj hydrologické situace.

  • Situace na Frýdlantsku se zklidňuje. Stav nebezpečí kraj nevyhlásí

    Na Frýdlantsku přestalo pršet, situace se zklidňuje, voda v řekách začala klesat. Stav nebezpečí tam Liberecký kraj vyhlašovat nebude, hasiči a obce jsou schopny situaci v tuto chvíli zvládnout prostředky, které mají k dispozici, řekl po jednání krizového štábu novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Doufá, že noční déšť už nebude tak silný, jak meteorologové předpovídají, a hladiny potoků a řek budou dál klesat.

  • Přestalo pršet, hladiny řek klesají. Výstrahy jsou ale stále platné

  • Povodně nás poučily, velká voda to má dnes těžší, říká starosta Frýdlantu

    Šest zamilovaných párů dnes navzdory extrémnímu dešti oddal Dan Ramzer, starosta Frýdlantu na Liberecku – města v pohraničí, které déšť tradičně ničil nejsurověji. Klid svatebčanů podle něj svědčí o tom, že případným záplavám se lidé na severu Čech naučili čelit. „U nás sousedé vědí, jak moc tady všichni od velkých povodní v roce 2010 makali, aby se tragédie neopakovala. Takže nikdo nepanikaří, každý ví, jak se za uplynulých deset roků změnila infrastruktura, jak moc se proměnila koryta řek a krajina celkově. Pokud bychom posledních deset roků nepracovali, všichni bychom dnešní déšť odnesli mnohem hůř,“ řekl Ramzer Seznam Zprávám.

    Navzdory podvečernímu optimismu ale ví, že ještě není vyhráno. „V horách nad Frýdlantem se těžké mraky honí opravdu nepěkně. Máme nějaké předpovědi od meteorologů, ale počasí v horách je nepředvídatelné. Večer má znovu pršet, ale tady už naštěstí každý ví, co má dělat a jak se chovat, pokud by se situace vyhrotila,“ je v klidu Ramzer.

  • Hasiči Pardubického kraje už evidují více než stovku výjezdů

    V souvislosti s vytrvalým deštěm evidují hasiči v Pardubickém kraji více než 100 výjezdů. Nejhorší situace je na Pardubicku a Chrudimsku.

    Hasiči plní pytle s pískem, monitorují vodní toky, odstraňují podmáčené a vyvrácené stromy, čerpají zatopené sklepy, odstraňují naplaveniny z ucpaných kanálových vpustí. A tam, kde se tvoří laguny, se je snaží odstraňovat a odčerpávat, uvádí hasičský sbor na svých webových stránkách.

  • Hladina Černého potoka překročila hranici druhého povodňového stupně

    Hladina Černého potoka u Velké Kraše se zvýšila na 234 centimetrů. První stupeň je tam vyhlašován při 170 centimetrech, druhý při 210 centimetrech a třetí při 260 centimetrech.

  • Hasiči za sobotu hlásí zatím 418 technických pomocí

    Hasičský záchranný sbor ČR od dnešní půlnoci do 16 hodin eviduje celkem 418 technických pomocí v souvislosti s přívalovými dešti, uvedl to na sociální síti Twitter.

  • Hejnice hlásí pokles Smědé na druhý stupeň povodňové aktivity

  • V Raspenavě o evakuaci není zájem, říká místostarosta obce

    „Evakuovali jsme zatím preventivně jednu rodinu, kde mají nemohoucí paní. Spát budou v ubytovně,“ řekl v sobotu ve čtyři odpoledne Seznam Zprávám Jaromír Hanzl, místostarosta Raspenavy na Liberecku. On i kolegové, podobně jako lidé z Českého červeného kříže, kteří už do obce dorazili, obcházejí domy a nabízejí lidem evakuaci.

    „Zatím o ni nikdo nestojí. Přestalo pršet a voda klesá, věříme, že nejhorší máme za sebou. Před chvíli mi ale v telefonu pípla varovná esemeska z Hejnic, které leží proti proudu nad námi, že prý u nich zvyšují povodňový stupeň na třetí, tak uvidíme,“ vysvětlil místostarosta. S povodněmi v roce 2010, kdy v Libereckém kraji zemřelo pět lidí, záplavy zasáhly 1872 domácností a způsobily osmimiliardovou škodu, se podle něj dnešek nedá srovnávat. „Měli jsme tenkrát v obci šest metrů vody, dnes je proti roku 2010 klídek,“ dodal.

  • Hladina Smědé klesla, na třetím povodňovém stupni ovšem zůstává

    Starosta Hejnic Jaroslav Demčák uvedl na svém profilu na sociální síti Twitter, že hladina Smědé, kvůli které muselo město v dřívějších hodinách zcela uzavřít ulici Petra Bezruče, viditelně klesla. Informace o klesající hladině řeky uvádí ve svém přehledu i Český hydrometeorologický ústav, pro Smědou ovšem v několika místech stále platí třetí stupeň povodňové aktivity.

  • Kvůli situaci na Frýdlantsku se sešla krajská povodňová komise

    Kvůli situaci na Frýdlantsku svolal liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) po poledni krajskou povodňovou komisi. Největší problémy jsou na Frýdlantsku, na řekách Smědá a Řasnice, kde od rána platí stav ohrožení. Situace se nelepší a ani další předpověď meteorologů není příznivá. Povodňová komise se podle Půty znovu sejde v 16:30 přímo ve Frýdlantu a bude jednat spolu s krizovým štábem o dalším postupu a případné evakuaci obyvatel z nejpostiženějších oblastí tak, aby bylo možné ji provést ještě za světla. Půta nevyloučil ani vyhlášení stavu nebezpečí pro oblast Frýdlantska. Doufá ale, že to nebude nutné.

  • Višňová evakuuje první domy

  • Stav ohrožení platí na říčce Novohradka v Luži na Chrudimsku

    Vytrvalé deště v severovýchodních Čechách dále zvedají hladiny řek. Stav ohrožení začal krátce po poledni platit na říčce Novohradka v obci Luže na Chrudimsku v Pardubickém kraji. Na prvním stupni povodňové aktivity je Kněžná v Rychnově nad Kněžnou v sousedním Královéhradeckém kraji, zjistila ve 13:30 ČTK z dat Povodí Labe. Zvedají se také toky odvodňující Krkonoše a Orlické hory.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy