Hlavní obsah

Na hladinu táborského Jordánu se po roce vrátil středověký člun

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Počtvrté vyplul na hladinu táborské nádrže Jordán středověký člun. Husitské muzeum, které akci každé léto pořádá, tím chce mimo jiné oživit Sokolskou plovárnu, z níž loď vyplouvala, a také připomenout lidem historii.

Článek

„Kromě toho organizátoři předváděli parní pohon v lodích a komentovaná přehlídka modelů lodních kanonů a pevnostních protilodních děl,“ řekla za organizátory Kateřina Nimrichtrová.

Na středověké replice člunu z 16. století může jet devět lidí najednou. Majitel lodi a zakladatel Aleš Nový uvedl, že je replika vyrobená moderními nástroji a z moderních materiálu. Na opláštění je například použitá překližka. „Je to z důvodu finančního a také váhového, ten člun je mnohonásobně lehčí,“ řekl. Kvůli časovému limitu se s lodí na Jordáně dělá jen malý okruh a po 15 minutách se vrací zpět k plovárně.

Spolu s historickými plavbami program nabídl i výklad o středověkém způsobu rybaření. O akci je zájem z řad táborských obyvatel i turistů. „Bez pár míst máme v podstatě plno. Zkušenost je taková, že se volná místa doplnila lidmi, kteří byli zde na plovárně a třeba nevěděli o tom, že se akce koná,“ uvedla Nimrichtrová. Jízdu historickým člunem koronavirus loni ani letos nepřekazil. „Akci pořádáme v létě, a to byla zatím situace relativně v pohodě,“ dodala organizátorka.

Jordán vznikl v roce 1492 je pravděpodobně nejstarší přehradní nádrží v Česku. S rozlohou přes 51 hektarů je navíc jednou z nejstarších údolních nádrží ve střední Evropě. Před osmi lety ho město nechalo odbahnit, náklady na projekt činily 466 milionů korun. Nimrichtrová uvedla, že Jordán nikdy nesloužil jako chovný rybník. „Byl vybudován jako zásobárna vody pro obyvatele Tábora. Rybolov nikdy nebyl primárním účelem nádrže,“ řekla

Reklama

Související témata:

Doporučované