Hlavní obsah

85 000 dětí zemřelo na hladomor za poslední tři roky v Jemenu

Děti v Jemenu trpí podvýživou.Video: Reuters

 

Reklama

Za poslední tři roky zemřelo na 85 tisíc dětí ve věku do pěti let důsledkem podvýživy. Podle britského deníku BBC tak odhadují přední charitativní organizace na základě údajů od OSN. Pokud jemenská válka bude pokračovat, hrozí největší humanitární krize světa, varuje OSN.

Článek

Organizace spojených národů varovala, že 14 milionů obyvatel Jemenu je na pokraji hladomoru a hrozí tak největší humanitární krize světa. OSN tak chce obnovit diskuzi o ukončení skoro čtyřleté války a zajistit příměří.

Přesná čísla obětí hladomoru je podle humanitárních pracovníků složité odhadovat. Důvodem jsou nehlášené případy, které si z finančních důvodů nemohou dovolit cestu do zdravotnických zařízení. Aktuálně funguje pouhá polovina nemocnic, další jsou nepřístupné. Organizace Zachraňte děti (Save the Children) tak sestavila odhady na základě údajů vedených OSN o úmrtnosti neléčených případů těžké podvýživy dětí mladších pěti let. V období od dubna 2015 do října 2018 tak OSN zaznamenala 84 700 dětí, které zemřely na hladomor.

V konfliktu mezi povstalevkou šíitskou skupinou Húsijů a Saúdskoarabskou koalicí zemřelo nejméně 6 800 civilistů, 10 700 lidí utrpělo zranění, uvedla tak OSN. Boje a částečné blokády zanechaly 22 milionů lidí v krizi a jejich životy tak závisí na humanitární pomoci. Mají akutní nedostatek jídla. Tato situace způsobila i šíření cholery, která postihla přes 1,2 milionů lidí.

Původní naděje o možném mírovém jednání se opět rozplynuly poté, co koalice spáchala letecký útok na povstaleckou skupinu v přístavu Hudajdá. Ta pak zareagovala raketovým útokem na Saúdskoarabskou koalici. Britské charity viní zúčastněné konfliktu, že ohrožují životy civilistů a vystavují je hladomoru. Ceny jídla totiž důsledkem války stoupají a hodnota měny upadá.

Povstalecká skupina Húsijů okupuje přístav Hudajdá. Jeho prostřednictvím se dováží 90 procent potravin. Za poslední měsíc však dovoz klesl o více než 55 tisíc tun a sílí tak hladomor, uvedla charita Save the Children. Podle organizace to ohrožuje zejména děti a pokud se neléčí, 20 až 30 procent jich ročně zemře. „Děti trpící podvýživou velmi trpí. Jejich orgány postupně přestávají pracovat, až se nakonec úplně zastaví. Zároveň jejich imunitní systém je oslaben a jsou tak vystaveny většímu riziku infekcí,” uvedl tak Tamer Kirolos, vedoucí organizace Save the Children pro Jemen.

Podle OSN, již nyní polovina obyvatel Jemenu, který je sužován válkou, je vystavena hladomoru. Hrozí tak největší humanitární krize světa.

Reklama

Související témata:

Doporučované