Hlavní obsah

Na Hrad přišla žádost o milost pro Romana Janouška. Prověřování ale nevyšlo

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Na prezidenta Miloše Zemana se obrátila příznivkyně odsouzeného podnikatele.

Článek

Úředníci Ministerstva spravedlnosti řešili, zda by měl za dopravní nehodu odsouzený politický podnikatel Roman Janoušek získat milost.

Případ se k nim dostal poté, co se Janouškova příznivkyně obrátila na prezidenta Miloše Zemana a žádala ho, ať muže, který měl v Praze v éře primátora Pavla Béma nebývalý vliv a který má dnes vážné zdravotní problémy, omilostní.

Kancelář prezidenta republiky pak kauzu předala pracovníkům Ministerstva spravedlnosti, aby prověřili, jestli Janoušek splňuje přísné podmínky, které Zeman stanovil. Každý, kdo chce milost od prezidenta získat, nesmí spáchat vážný trestný čin, jeho nemoc ho musí ohrožovat na životě a musí mít zajištěné domácí zázemí.

Když se však úředníci začali zabývat tím, jak vážná nemoc Romana Janouška je, tak celé prošetřování rychle skončilo. „Poptali jsme příslušné dokumenty u věznice, ale pan Janoušek si jejich zveřejnění nepřál a na tom to skončilo," uvedla mluvčí Ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. Případ shodně popisuje také mluvčí brněnské věznice Dana Krejčířová.

Tady srazil opilý Roman Janoušek vietnamskou ženu:

Právě v brněnské věznici pobyl Janoušek 16 měsíců ze 4,5letého trestu, ke kterému byl odsouzen za to, že opilý srazil ženu a při střetu jeho luxusním vozem jí způsobil vážné zranění. Dnes se podnikatel léčí a soud mu již třikrát trest přerušil. Naposledy to soudce udělal před několika dny, kdy rozhodl, že do vězení nemusí minimálně do konce listopadu 2017.

Janoušek přes svého obhájce Lukáše Trojana vzkázal, že kvůli jeho zdravotnímu stavu musel několikrát souhlasit s tím, že někdo může nahlédnout do jeho dokumentace. Že by v tomto případě svolení nedal, si však již nevzpomíná.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček se k variantě, že by mohl Janoušek milost dostat, vyjadřovat nechtěl. Dodal, že informují veřejnost pouze o těch milostech, které prezident udělí. Dosud Zeman, během svého působení v čele České republiky, omilostnil pět lidí.

Roman Janoušek je od letošního jara na svobodě kvůli tomu, že mu ve vězeňské nemocnici nedokážou poskytnout odpovídající zdravotní péči. Trpí zdravotními problémy od roku 2011, kdy se na lodi v Chorvatsku uhodil do hlavy. Od té doby podstoupil nejméně dvě operace hlavy, z níž mu odstranili hematom. Letos na podzim se navíc podrobil také vyšetření u lékařů ve švýcarské nemocnici.

Ve hře je kvůli jeho zdraví i možnost, že se do vězení už nevrátí. „Teoretická varianta, že nenastoupí, sice existuje, ale pravděpodobnost, že nastane, je malá,“ tvrdí Janouškův advokát Lukáš Trojan.

Svůj případ se snažil Janoušek v říjnu zvrátit, když žádal Městský soud v Praze, aby jeho případ znovu otevřel. Znalci uvedli, že kvůli svým zdravotním problémům nemusel ženu vidět. Jenže této verzi soudce neuvěřil a jeho žádost nakonec zamítl. Proti Janouškovi například mluví pořízené odposlechy. Na nich mluví o tom, že mu poškozená žena „hodila šipku na kapotu“ nebo že „sfoukla asi dvojité salto“.

Reklama

Doporučované