Hlavní obsah

Na Hradě odvolali kontroly, teď ještě ty ceny

Foto: WikipediaCommons / Tilman2007, Seznam Zprávy

Bageta jak z benzinky se slaninkou za 210 Kč?

Reklama

Článek

Pražský hrad se jakž takž otevírá ne po epidemii, ale ve skutečnosti po několika letech. Máme být vděční?

Po čtyřech letech se v Praze znovu dokořán otevřel Pražský hrad. Ano, zní to téměř neuvěřitelně, ale je to tak. Celý areál nebyl uzavřen jen v době šílené virové pandemie, ale dávno před ní, a to už od roku 2016. Tehdy kvůli obavám před teroristickým útokem. Vyrostly bezpečnostní rámy a zátarasy, turisté čekali na osobní prohlídku.

Pokaždé když jsem na Hrad šel, bavil jsem se s policisty, které kontroly štvaly snad ještě víc než Pražany, pro něž se z Hradu stala nedobytná pevnost. Šílené fronty, zmatení turisté a bohužel i uzavření nádherného prostoru Jeleního příkopu: prý proto, že nebylo dost vojáků a policistů, aby se dal celý uhlídat. Tomu všemu je teď ale konec. Zahraniční turisté jsou pryč, virová epidemie už také opadá, takže se Hrad otevřel – a nově žádné kontroly. Každý totiž ví, že terorista může být jen ze zahraničí, a ne třeba důchodce s motorovkou ze středních Čech.

Dvě minuty

Každodenní autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

A co vlastně na návštěvníky čeká? Vstup zdarma! Hrad si jako překvapení pro všechny připravil na pokyn pana prezidenta vstupné zcela zdarma po dobu čtyř dnů, jak oznámil kancléř Vratislav Mynář. Bezplatně si tak můžete prohlédnout katedrálu svatého Víta nebo Zlatou uličku. Vstup do chrámu už tedy zdarma byl, pokud jste šli na bohoslužbu, a Zlatá ulička byla také zdarma, stačilo přijít po páté hodně odpoledne, ale co – darovanému lístku na čárový kód nekoukej.

Co ale zdarma nebude, je občerstvení. Pokud by ceny zůstaly na standardu před dobou koronavirovou, připravte si do batůžku 120 korun na lahev vody, 100 korun na třetinku piva a u jídla musíte sáhnout ještě hlouběji. Bageta jako z benzinky se slaninkou vyjde na 210 Kč a tradiční gulášek na 430 korun. Jestli obsahuje maso ze zabijačky od vrchního hradního grill mastera, jsme nezjišťovali.

Tak vám nakonec snad jen doporučím (přece jen jsem pražský průvodce), že na Hradě je dobrá jedna věc, a to výhled z restaurace Kuchyň vedle sochy pana prezidenta Masaryka. Nebo jděte na Vyšehrad.

Reklama

Související témata:

Doporučované