Hlavní obsah

Zemanův kancléř prozradil, o čem se baví na Hradě čím dál častěji

Já bych si to určitě přál, aby pan prezident obhajoval, říká kancléř Vratislav Mynář.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Dříve se lidé ptali, zda do toho půjde znovu. Dnes ho ke kandidatuře přímo vyzývají, říká kancléř Vratislav Mynář.

Článek

Na Pražském hradě čím dál častěji debatuje Miloš Zeman se svými spolupracovníky na téma, zda má jít do obhajoby prezidentské funkce. Ve velkém rozhovoru pro Seznam Zprávy to řekl hradní kancléř Vratislav Mynář.

„My o tom samozřejmě diskutujeme, kdykoliv se vrátíme z krajského výjezdu. Zatímco ještě před rokem tam zaznívaly dotazy, tak dneska už jsou to výzvy, aby pan prezident znovu kandidoval. Takže v této formě, když to někde zazní a děláme si následné hodnocení krajských výjezdů, tak samozřejmě na toto téma diskutujeme," popsal debaty Mynář.

Já bych si to přál

Kancléř přiznává, že on by si to „určitě přál". Ale sám Miloš Zeman prý své rozhodnutí ještě neučinil a nikomu neprozradil. Veřejně to chce oznámit až v březnu 2017 při slavnostním koncertu při příležitosti čtyř let od své inaugurace. „Já jsem dalek toho, abych říkal panu prezidentovi, ať mně to pošeptá dřív, nebo že bych to chtěl vědět první. Tohle je opravdu na panu prezidentovi," říká Mynář.

Zemanův tým si samozřejmě uvědomuje, že jeho největší handicapem může být zdravotní stav. V posledních týdnech putují z Hradu jen samé pozitivní oficiální zprávy o Zemanově zlepšujícím se zdraví.

Pan prezident se má rád

„To, že o sebe dbá, si nemyslím, že by bylo jenom dáno tím, že by chtěl obhajovat post prezidenta. A to, že postupně shodil nějakých deset kilogramů a že má lepší životosprávu a občas si nechá - říkám občas - poradit, je dáno samozřejmě tím, že pan prezident má sebe rád, tak jako každý normální ješitný chlap," vysvětluje Mynář.

O tom, že Zemanova kondice může hrát značnou roli v předvolební kampani, mluví také hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Je to jeden z bodů přemýšlení pana prezidenta. Zdravotní stav je pro něj důležitá věc. Popravdě řečeno už to, že takto postupuje, že upravil životosprávu, zlepšila se cukrovka, je dobrým znamením,“ naznačuje Ovčáček, že Zeman chce být na kandidaturu fit. „Ale tím neříkám, zda se pan prezident v březnu rozhodne kandidovat,“ dodává vzápětí.

Prezident zhubl deset kilogramů a změnil jídelníček. Co teď jí? Pusťte si video s Jiřím Ovčáčkem:

Prezidentovo zdraví se zlepšuje.

Obava z Babišova kandidáta

Kromě zdravotního stavu bude určitě pro nyní dvaasedmdesátiletého Miloše Zemana důležité i to, jak mu bude nakloněna atmosféra ve společnosti. Zeman rozhodně nechce ukončit svou politickou dráhu tím, že prohraje v prezidentských volbách. Pokud by jeho preference výrazněji klesly nebo se objevil silný soupeř, lze očekávat, že do riskantní bitvy raději nepůjde. Ostatně něco podobného už udělal jako premiér a předseda ČSSD, když v roce 2001 - rok před ukončením své vlády - oznámil, že do obhajoby nepůjde.

Obávaným konkurentem by mohl být někdo s podporu Andreje Babiše, s jeho penězi a marketingem. Hnutí ANO se však ještě nerozhodlo, jestli do prezidentského klání vyšle svého člověka (buď ministra obrany Martina Stropnického, nebo eurokomisařku Věru Jourovou), nebo zda podpoří někoho nezávislého, či nakonec přímo Miloše Zemana.

Celý rozhovor s Vratislavem Mynářem si můžete poslechnout zde. Mluví třeba o odchodu ceremoniáře Forejta nebo fungování prezidentské kanceláře:

Reklama

Doporučované