Hlavní obsah

Na hranicích Gibraltaru se uzavřel schengenský prostor. Lidé čekají ve frontách hodiny

Hranice Schengenu se uzavřely na Gibraltaru.Video: Šimon Neumann

 

Reklama

Ze čtvrtka na pátek byla na hranicích Gibraltaru a Španělska opět zavedena hraniční kontrola. Uzavření schengenského prostoru tak omezuje zdejší lidi v cestování za svojí prací.

Článek

Mezi Gibraltarem a Španělskem se uzavřely hranice a na přechodu se tak tvoří dlouhé kolony aut. Důkladné kontroly schengenského prostoru nutí lidi čekat na hraničním přechodu. Ti jsou tak nuceni k čekání v často těžkých podmínkách. Na místě si nelze zakoupit lahev vody, ani si odskočit na toaletu.

Celý problém je pro cestující nesmyslný, a to proto, že místní lidé zde dříve přes hranice cestovali za přáteli, zábavou nebo prací. Kontrola se týká lidí bez evropského občanství. Na hranicích ale úřady prověřují naprosto každého.

Ze vzniklé situace Velká Británie viní španělskou vládu za taktizování při vyjednávání podmínek odchodu Velké Británie z Evropské unie. Španělská vláda se vyjádřila k dění tím, že nejde o žádné taktizování, ale o pouhé dodržování Schengenského kodexu, který se týka hlavně zajištění bezpečnosti Evropské unie.

Reklama

Doporučované