Hlavní obsah

V bitvě o zásilku s potravinami a léky umírali lidé, mezi nimi i čtrnáctiletý chlapec

Nepokoje ve Venezuele pokračují.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Poslední zákrok armády na hranicích s Kolumbií a Brazílií má na kontě na 300 zraněných a také mrtvé.

Článek

Střety mezi venezuelskou armádou a obyvateli země, kteří chtějí uvolnit na hranicích země cestu pro konvoje s humanitární pomocí, mají po sobotě na kontě mnoho zraněných a podle některých zdrojů i další mrtvé.

Agentura AFP s odvoláním na zdroje organizace pro lidská práva uvedla, že sobotní střety mezi armádou a příznivci opozice si na hranici s Kolumbií a s Brazílií vyžádaly dva mrtvé a na tři sta zraněných. Španělský list El País s odvoláním na opoziční představitele a svědky uvedl, že mrtvých je až pět.

Venezuela se už několik let potýká s hlubokou ekonomickou krizí, za kterou je podle politických analytiků z velké části zodpovědná vláda Nicoláse Madura a její socialistická hospodářská politika. V zemi chybějí i základní potraviny a léky. Maduro však popírá, že by v zemi byl nedostatek potravin a léků a uvádí, že pomoc má podkopat jeho vládu.

Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó se plánuje v pondělí setkat s americkým viceprezidentem Mikem Pencem. Setkání v Bogotě má být po víkendovém násilí na hranicích signálem podpory opozičnímu vůdci a podle agentury Reuters by mohlo přimět Spojené státy zavést nové sankce vůči Madurově vládě.

Venezuelská armáda věrná Madurovi v sobotu odvrátila konvoje zahraniční pomoci z venezuelských hranic s Brazílií a Kolumbií s pomocí slzného plynu a gumových střel.

Nákladní vozy naložené americkými potravinami a léky pro Venezuelu se vrátily zpět do Kolumbie poté, co se opozičním příznivcům nepodařilo prolomit linie vojáků. Maduro, kterého rozčílila podpora Guaidóa kolumbijskou vládou, pak oznámil, že přerušuje diplomatické styky s Kolumbií a diplomaté mají 24 hodin na opuštění země.

Podle kolumbijských úřadů v sobotu do země přešlo asi 60 členů venezuelských bezpečnostních sil.

Do Venezuely mířila také loď s humanitární pomocí z Portorika. Portorický guvernér Ricardo Rossello však nařídil lodi se vrátit poté, co venezuelská válečná loď hrozila, že zahájí na plavidlo palbu.

Reklama

Související témata:

Doporučované