Hlavní obsah

Na internetu schvaloval smrt českých vojáků, teď bude případ řešit soud

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Pražské vrchní státní zastupitelství.

Reklama

aktualizováno •

Za podporu a propagaci terorismu hrozí obžalovanému pět až 15 let vězení.

Článek

Pražské vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu na člověka, který podle něj svými diskuzními příspěvky schvaloval smrt českých vojáků v Afghánistánu.

Na webu to dnes uvedl státní zástupce Martin Bílý. Za podporu a propagaci terorismu hrozí obviněnému pět až 15 let vězení.

Případem se bude zabývat Krajský soud v Plzni. Bílý doplnil, že obviněný čelí zároveň obžalobě z maření výkonu úředního rozhodnutí, protože nerespektoval uložený zákaz řízení motorových vozidel.

Za schvalování smrti českých vojáků je v jiném řízení stíhán další muž, který v Praze vylepoval letáky, v nichž trojici vojáků označil za „žoldáky a okupanty“ a k jejich zabití gratuloval „afghánským vlastencům“.

Tři čeští vojáci zahynuli na zahraniční misi v srpnu 2018, kdy se poblíž základny v Bagrámu odpálil sebevražedný útočník. Šestatřicetiletý rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kterým bylo 28 a 25 let, byli na místě mrtví. Prezident Miloš Zeman je později in memoriam vyznamenal medailí Za hrdinství. V říjnu 2018 pak padl český psovod Tomáš Procházka, kterého na spojenecké základně Šindánd zastřelil afghánský voják. Také Procházka dostal medaili Za hrdinství a USA mu loni v listopadu udělily bronzovou hvězdu za odvahu v boji.

Češi v Afghánistánu působí v rámci podpůrné mise NATO. V zemi doposud zahynulo 14 českých vojáků.

Reklama

Související témata:

Doporučované