Hlavní obsah

Babiš se na nové nahrávce s novinářem baví o nejcitlivějším případu současnosti

Rozhovor o odposleších Andreje Babiše.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na internetu se objevila už třetí nahrávka Babiš – Přibil. Je to řízená provokace, říká vicepremiér.

Článek

Na další nahrávce, která se objevila ze stejného zdroje jako v předchozích případech, mluví vicepremiér a šéf hnutí ANO s dnes již bývalým redaktorem MF Dnes Markem Přibilem o takzvaných živých policejních spisech.

I tentokrát novinář konzultuje s vicepremiérem a tehdejším majitelem společnosti MAFRA (vydavatel deníku MF Dnes), zda a kdy by bylo dobré některé informace pustit do novin. Právě to byl oficiální důvod, proč MF Dnes Marka Přibila po zveřejnění dvou prvních nahrávek propustila.

Nahrávku si pusťte ZDE:

Nová nahrávka Andreje Babiše.Video: Seznam Zprávy

Na internet nahrávku umístil dosud neznámý člověk (nebo skupina lidí) vystupující pod pseudonymem Julius Šuman.

Na větší části nahrávky se Přibil s Babišem baví o policejních dokumentech ke kauze Beretta. Ta je zřejmě nejožehavějším případem současnosti. Jde v ní mimo jiné o propojení bývalého detektiva Igora Gáboríka a důstojníka protikorupční policie Radka Holuba. Gáborík měl prostřednictvím svých kontaktů v justici a policii vynášet informace lidem, o které se vyšetřovatelé zajímali.

V kauze je mezi obviněnými i bývalá státní zástupkyně Dagmar Máchová, která dozorovala politicky citlivé kauzy.

A co ten Beneš?

Přibil má podle nahrávky k dispozici protokoly o výpovědích jednotlivých aktérů tohoto případu. Zmiňuje jména někdejšího prvního náměstka Generální inspekce bezpečnostních sborů Dušana Brunclíka, jejího ředitele Ivana Bílka nebo současného šéfa GIBS Michala Murína.

Na nahrávce se Babiš při čtení dokumentů předložených Přibilem evidentně zarazí u jména Beneš. Z nahrávky však nevyplývá, zda se jedná o šéfa ČEZ Daniela Beneše, či nikoli.

Nahrávka je opět jako v prvních případech upravovaná, jde o sestřih či zkrácenou podobu.

Babiš: Je to provokace

Babiš označil i novou nahrávku za provokaci. „Evidentně jsem se stal obětí cílené provokace nastrčeného agenta, který mě měl kompromitovat," uvedl Babiš. Nyní podle něj onen agent vypouští na veřejnost sestříhané nahrávky. „Kde jsem ale i tak velmi pasivní. Každý, kdo si to poslechne, si musí všimnout, jak moc mi to vnucuje," dodal.

Ovlivňoval svá média?

Audio je už třetí, které se od začátku května na internetu objevilo a zachycuje potají pořízené rozhovory s vicepremiérem.

První nahrávku Julius Šuman zveřejnil 1. května. Na ní se Babiš nelichotivě vyjadřuje o členech vlády, o některých novinářích nebo zaměstnancích skupiny Agrofert.

Víc rozruchu ale způsobil druhý záznam, ve kterém Babiš mluví s reportérem MF Dnes. Konzultují spolu obsah článků, které mají vyjít v novinách a které mají sloužit Babišovým politickým zájmům.

Podělal jsem to, komentoval později nahrávky svých rozhovorů Andrej Babiš.Video: Seznam Zprávy

Kdo je autorem nahrávek, pořád ale jasné není. Záznamy vznikly nejspíš v Babišově vlastním podniku. V průhonické Sokolovně, kam si sjednává schůzky, které nesouvisí s výkonem jeho funkce ministra financí.

„Na mě z toho nějaký těžký profesionalismus nedýchá. Mohlo to být nahráno amatérským způsobem," řekl o nahrávkách v rozhovoru pro Seznam Zprávy bývalý šéf odposlechů české policie Tomáš Almer. (Rozhovor s ním je ve videu úplně nahoře.)

Novinář Janek Kroupa později v Českém rozhlase uvedl, že audio soubory mohl nechtěně do světa vypustit sám Marek Přibil, který je omylem prodal se svým notebookem. Podle Kroupy by mohly existovat nahrávky až čtyři.

Agent Bureš

Nahrávky A. Babiše zveřejňuje skrz sociální síť Julius Šuman. Jde o fiktivní postavu. Šuman byl důstojník ze spisu agenta „Bureše", jehož kdysi kvůli Babišovi založila někdejší Státní bezpečnost.

Reklama

Doporučované