Hlavní obsah

Na investičním fóru bojkotovaném kvůli vraždě Chášakdžího podepsala Saúdská Arábie dohody za 50 miliard dolarů

Saúdové podepsali dohody v hodnotě 50 miliard dolarů.Video: Jana Trantinová, AP, Reuters

 

Reklama

Na třídenním investičním fóru v saúdském Rijádu se podepsaly dohody za 50 miliard dolarů. A to i navzdory tomu, že na konferenci nedorazila řada pozvaných předních podnikatelů a světových vůdců kvůli vraždě novináře Džamála Chášakdžího.

Článek

Saúdská Arábie podepsala na investiční konferenci Future Investment Initiative v Rijádu dohody v hodnotě 50 miliard dolarů. Na třídenní konferenci, která začala v úterý a je označovaná za pouštní Davos, vystoupilo 150 vysoce postavených představitelů ze 140 firem.

Cílem konference, která je duchovním dítětem korunního prince Muhammada bin Salmána, je získat zahraniční investice a podpořit tvorbu zoufale potřebných pracovních míst. V loňském roce konference dostala zemi na výsluní zájmu světových podnikatelů, letos se ale mnoho jednotlivců a organizací rozhodlo kvůli vraždě saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího akci bojkotovat.

Země podepsala celkem 25 dohod o investicích do ropného a plynárenského sektoru a infrastruktury s firmami jako Trafigura, Total, Hyundai, Norinco, Schlumberger, Halliburton a Baker Hughes. Největší saúdskoarabská ropná firma Saudi Aramco uzavřela 15 předběžných dohod, tzv. memorand o porozumění, v celkové hodnotě 34 miliard dolarů.

Korunní princ dorazil na konferenci později, protože se spolu s králem Salmánem v paláci setkal a kondoloval synovi a bratrovi zabitého novináře Chášakdžího. Mnoho účastníků mu po jeho příchodu zatleskalo. Princ novinářům řekl, že je spokojen a označil konferenci za skvělou.

V posledních dnech účast odřekli mimo jiné ministři z USA, Británie, Nizozemska a Francie, šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová či britský miliardář Richard Branson nebo americký technologický investor Steve Case. Přestože americký ministr financí Steven Mnuchin se konference nezúčastnil, v pondělí se v Rijádu sešel s korunním princem bin Salmánem.

Nejvyšší představitelé některých západních bank a firem sice odřekli svoji účast na konferenci, ale kvůli obavám, že by mohly přijít o významné obchody, však firmy poslaly do Rijádu alespoň vedoucí pracovníky na nižších úrovních. Na to upozornil i zpravodaj BBC pro Blízký východ Sebastian Usher. Podle něj jsou jednání mezi delegáty pragmatické, protože v Saúdské Arábii je v sázce ohromná budoucnost a překážka v podobě kauzy Chášakdží – jakkoli je šokující – bude nakonec překonána.

Největší delegaci vyslalo do Saúdské Arábie Rusko, v čele s šéfem státního investičního fondu RDIF Kirillem Dmitrievem. Ten uvedl, že Chášakdžího smrt je třeba vyšetřit a potrestat viníka, nelze ale ignorovat snahy země o hospodářské a sociální reformy. „Reformy Saúdské Arábie jsou důležité a stojí za to je podpořit,“ řekl agentuře Reuters.

Reklama

Doporučované