Hlavní obsah

Na Islandu se do moře zřítil ledovec, turisté museli utíkat před tsunami

Průvodce natočil tzv. telení ledovců. Před vlnou, která se vzedmula po ulomení kusu ledovce, museli turisté uprchnout.Video: Facebook.com, Háfjall

 

Reklama

Několik turistů účastnících se prohlídky ledovců na Islandu překvapil místním dobře známý jev. Poté, co se ulomil kus ledovce a spadl do moře, museli utéct před vlnou, která se následkem toho vzedmula.

Článek

Celou událost zachytil Stephan Mantler, průvodce a majitel islandské turistické firmy Háfjall. Výletníci obdivovali ledovec Breiðamerkurjökull v národním parku Vatnajökull na jihovýchodě Islandu. Jak upozorňuje americká stanice CNN, tato oblast je přístupná pouze s trénovaným průvodcem kvůli složitému terénu.

Nejprve prý bylo slyšet praskání ledu, což je projev tzv. telení ledovců, tedy přirozeného procesu odlamování ledu. Když se začal led lámat, začal Mantler natáčet na mobil.

„Koukal jsem, jak se všichni přesouvali do bezpečí a jejich průvodci byli připravení zasáhnout. Takže jsem natáčel a po očku sledoval, co ostatní dělají,” sdělil Mantler CNN.

Ujišťuje také, že všichni turisté byli předem instruováni, jak se v podobných situacích chovat.

„Ačkoliv je telení touto dobou v roce docela časté, tentokrát to bylo výjimečně rozsáhlé a mnohem blíže pobřeží, než je obvyklé. Proto to bylo tak těsné,” dodává. Jeho video zachycuje i útěk turistů do bezpečí poté, co mohutná vlna vyvolaná ulomenou krou dorazila k pobřeží.

Reklama

Související témata:

Doporučované