Hlavní obsah

Na Izrael mířilo 180 raket, při náletech v Gaze zřejmě zemřeli tři lidé, včetně těhotné ženy a dítěte

Izrael podle Palestinců bombardoval budovy v Gaze.Video: Reuters

 

Reklama

Po vzájemných útocích zřejmě obě strany konfliktu v Pásmu Gazy uzavřely příměří. To mělo začít ve čtvrtek od 22:45 SELČ.

Článek

Na území Izraele bylo od středečního večera vypáleno přes 180 raket z palestinského Pásma Gazy, část z nich zachytil protiraketový systém Iron Dome (Železná kupole). Izraelské letectvo v reakci na palbu zaútočilo na více než 100 pozic radikálního hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy vládne. Podle palestinských zdrojů agentury Reuters se obě strany večer dohodly na příměří. Nejmenovaný izraelský představitel však dojednání klidu zbraní popřel.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že při náletech přišli o život tři lidé, včetně těhotné ženy a dítěte, napsala britská BBC. V Izraeli bylo zraněno přes deset lidí. Armáda nevyloučila, že se blíží širší konfrontace s Hamásem a že bude nutné evakuovat komunity v blízkosti hranice.

Navečer naproti tomu ze strany Hamásu přišly informace o dojednaném příměří. Podle jednoho z představitelů šlo o výsledek jednání zprostředkovaných Egyptem a Hamás bude klid zbraní respektovat, dokud to samé bude činit Izrael. Začátek příměří byl podle jiného činitele stanoven na čtvrtečních 22:45 SELČ.

Izrael podle Reuters zřídkakdy veřejně uznává, že se dohodl na smíru s Hamásem, který označuje za teroristickou organizaci. Židovský stát k této věci žádné oficiální prohlášení nevydal.

Premiér Benjamin Netanjahu svolal jednání takzvaného bezpečnostního kabinetu. Armáda zakázala pořádat letní tábory a další výchovné akce v komunitách u hranice Pásma Gazy. Zákaz platí také pro zemědělskou činnost v této oblasti. Povolena jsou pouze shromáždění maximálně 300 lidí.

U hranice mezi Izraelem a Pásmem Gazy dochází k násilnostem již od konce března, nyní se ale Egypt a OSN snaží zprostředkovat zklidnění situace. Vysoký armádní představitel ke zmíněnému příměří ještě před informací o jeho údajném uzavření řekl, že Hamás „si zvolil zůstat stranou dohody a zaplatí cenu za porušování (předchozího příměří) v minulých čtyřech měsících“. Hamás se má podle tohoto zdroje připravit na silný úder, bude-li raketová palba pokračovat.

Hamás v Gaze vládne již více než deset let a Izrael i USA jej viní z toho, že vyvolává protiizraelské nepokoje a zneužívá civilistů pro vlastní snahu o narušení hranice. Hamás vedl s Izraelem už tři války, naposledy roku 2014.

Reklama

Související témata:

Doporučované