Hlavní obsah

Na jablonecké vánoční trhy jen s bezinfekčností. V Liberci i bez ní

Foto: ČTK

Vánoční trhy v Liberci jsou vždy narvané, náměstí u radnice zaplní tisíce lidí, rozestupy jsou nulové.

Reklama

Čím rozsáhlejší program vánočních trhů, tím tvrdší protiepidemická pravidla. Vláda zpřísnila mimořádná opatření, takže na některé adventní akce budou smět návštěvníci jedině s platným očkováním proti covidu nebo po jeho prodělání.

Článek

Nová covidová opatření postihnou opět i konání tradičních vánočních trhů. Na některé z nich se budou totiž muset návštěvníci prokázat očkováním nebo prodělanou nemocí. Zjednodušeně tedy tam, kde je kontrolovaný vstup nebo vyjma trhů probíhá i doprovodný program, jako v případě koncertu.

Třeba Liberec ale nepočítá, že by u návštěvníků zjišťoval při vánočních trzích bezinfekčnost. „Nechápu logiku věci – uzavřené supermarkety jsou pro lidi bez omezení, trhy pod širým nebem jen pro očkované nebo s prodělanou nemocí? To asi nikdo nemůže myslet vážně. Trhy se v Liberci konají na průchozím náměstí s intenzivním pěším provozem, nedokážu si představit, že bychom je oplocovali. Samozřejmě organizačně zajistíme dostatek upozornění na bezinfekčnost,“ říká Ivan Langr (Starostové), náměstek libereckého primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch.

Liberec plánuje jako každý rok bohatý adventní program, který má zahájit tradiční rozsvícení vánočního stromu 26. listopadu. „Zrovna o tomto bodu na programu ale zatím ještě není jasno. Rozhodnutí padne až začátkem příštího týdne,“ říká Ondřej Červinka ze společnosti Elset, která trhy v Liberci pořádá.

Naopak už dříve byly zrušeny další velmi navštěvované vánoční trhy v Libereckém kraji, a to na zámku Sychrov. Konat se měly poslední listopadový víkend.

„Když jsme si přečetli platné nařízení vlády na pořádání trhů, tak je nejsme schopni zajistit. Protože trhy pořádáme na Čestném dvoře a tam by měly být mezi stánky dvoumetrové odstupy, čímž bychom to redukovali ani ne na třetinu obvyklého počtu stánků,“ uvedl kastelán Miloš Kadlec.

Trhy ano, akce ne

Jiný postup zvolila Olomouc. Návštěvníci ve městě o vánoční trhy sice nepřijdou, veškeré doprovodné akce v centru města se ale ruší. Včetně rozsvícení vánočního stromku i následného plánovaného koncertu zpěvačky Báry Basikové.

„Teď fungujeme v režimu klasických trhů. Konzultovali jsme to s hygienou i s policií. Vztahují se tím pádem na nás jiná opatření a nebudeme u stánků nikoho kontrolovat. Pevně věříme, že nedojde ke zrušení trhů, protože by to odnesli naši prodejci, kteří se na vánoční trhy připravovali celý rok a počítali s tím, že budou moci prodat své zboží,“ říká za pořádající organizaci Kulturní Olomouc Monika Řehulková.

K razantnějšímu kroku se odhodlala ve čtvrtek rada města Šumperka. Náměstí ozdobí pouze vánoční strom a betlém. Stánky se na něm stejně jako loni neobjeví. Naopak v Brně o vánoční trhy přijít nechtějí, i když to bude znamenat dodržování přísnějších protiepidemických opatření.

„Základní opatření máme zavedené, jako dezinfekce, rozestupy mezi stánky. Pokud opatření vlády bude vyžadovat přísnou kontrolu, zavedeme i kontrolu režimu O-N při vstupech na trhy,“ počítá Kateřina Dobešová, mluvčí Brna-střed. Městská část organizuje trhy na Zelném a Moravském náměstí. Konat se budou ale i ty pod správou brněnského Turistického informačního centra na nádvoří Staré radnice a na náměstí Svobody.

Vstup jen s bezinfekčností

Některá města počítají s tím, že návštěvníky bez platného covid pasu na vánoční trhy nepustí. To je případ západočeského Chebu. „Pořadatel rovněž upraví provoz trhů tak, aby u vchodů mohly probíhat kontroly návštěvníků trhů. Ti se budou muset prokázat dokladem o bezinfekčnosti,“ říká mluvčí města Simona Liptáková.

Stejně tak se doprovodného programu nechce vzdát Jablonec. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu by se mělo uskutečnit podle původního plánu 28. listopadu včetně vystoupení pěveckých souborů.

„Chystáme program naživo, ale to s sebou nese i nezbytná opatření, která se hromadných akcí týkají. Příchozí před vstupem na Mírové náměstí projdou kontrolou,“ popsal prozatímní podmínky vstupu na akci Petr Vobořil, ředitel městské společnosti Kultura Jablonec. „S největší pravděpodobností bude povinný respirátor, s výjimkou nejmenších dětí, a u osob nad 12 let bude nutné doložit očkování nebo prodělání nemoci covid-19. Podmínky budeme samozřejmě sledovat a aktualizovat.“

V jakém formátu pak proběhnou tradiční vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze, zatím není jasné. Společnost Taiko, která je organizuje, zatím plánuje i doprovodný program. Je ale možné, že vše ještě s ohledem na epidemickou situaci přehodnotí. Jasno bude ve středu, kdy firma plánuje novinářům podobu trhů představit.

Reklama

Doporučované