Hlavní obsah

Na jaře Evropané kupovali vitaminové bomby, na podzim čekají na vakcínu

Foto: Profimedia.cz

Pomeranče na trhu ve španělském Alicante (ilustrační snímek).

Reklama

Evropští pěstitelé citrusů letos čelili nečekaně vysokému zájmu o své produkty. Na jaře lidé kupovali jejich plody kvůli vitaminu C. Nyní se poptávka vrátila k normě.

Článek

Zemědělci ve Španělsku, Itálii a Řecku očekávali, že na začátku roku 2020 budou pomeranče prodávat za cenu okolo 20 centů za kilogram, nakonec se však v některých případech ceny vyšplhaly až na čtyřnásobek. O pomeranče a další citrusy byl totiž kvůli pandemii nebývalý zájem. Aktuální ceny tohoto druhu ovoce už se ale blíží sezonním normálům, a to navzdory podzimní vlně, která Evropu ve většině případů zasáhla tvrději než ta jarní, píše agentura Bloomberg.

„Poptávka navzdory protipandemickým opatřením po celé Evropě neroste,“ cituje Bloomberg Marcose Guala, ředitele společnosti zabývající se pěstováním citrusů. „Připravovali jsme se na znovu vyšší poptávku po našich produktech, k tomu ale nedošlo,“ dodává.

Společnost Marcose Guala sídlí ve španělském Les Alqueries ve valencijském regionu, který je centrem španělské produkce citrusů. Právě Valencii a jejímu okolí patří druhé místo na světě ve vývozu pomerančů, více jich exportuje pouze Egypt. Jen Gualova firma ročně vypěstuje na padesát milionů kilogramů oranžového ovoce, přes 70 procent ho pak zamíří na pulty zahraničních obchodů, především do Spojených států.

Zatímco na jaře ale zájem o citrusy lámal rekordy, situace na podzim se podle španělského podnikatele uklidnila. „Španělský citrusový průmysl je velmi flexibilní a je schopen rychle reagovat, pokud se zvýší poptávka. Prozatím jsou ale objednávky srovnatelné s loňským podzimem,“ řekl Bloombergu Gual.

Podobná je situace i v Řecku. Místní zemědělci odhadují, že se ceny budou pohybovat okolo podzimního normálu, tedy mezi 34 až 38 centy za kilogram. Loňský rok průměrná cena dosahovala právě 34 centů.

„Lidé nejsou v současné době v takové panice jako v březnu, takže nespěchají do supermarketů,“ řekl Bloombergu generální ředitel společnosti Anyfion George Stergiou. „Kromě toho hotely, restaurace a kavárny, které patřily mezi naše hlavní odběratele, jsou ve většině mimo provoz kvůli opatřením,“ dodává.

Majitel úrodných plantáží v oblasti města Nafplio, která je hlavním producentem řeckých pomerančů, přesto hlásí větší zájem o své produkty. Během konce letošního a začátku příštího roku by měla jeho společnost vyvézt až o 55 procent více plodů. Na cenu ale větší zájem zřejmě vliv mít nebude, zemědělci se totiž obávají případného zpřísnění protipandemických opatření, které by mohlo mít vliv na sklizeň.

„Pokud by k tomu došlo, cena by vzrostla, ale rozhodně ne pro dobro věci,“ vysvětluje Stergiou.

Reklama

Související témata:

Doporučované