Hlavní obsah

Na jaře otevře největší soukromé muzeum škodovek. Podívejte se na přípravu

Foto: Svět Škodovek

Největší soukromá sbírka škodovek bude konkurovat i továrnímu mladoboleslavskému muzeu.

Reklama

Nedaleko Prahy otevře příští rok muzeum vozů Škoda, které bude mít mimo jiné největší ucelenou sbírku sportovních škodovek na světě. Zhruba stovku vozů na ploše 1400 metrů čtverečních doplní kavárna a konferenční sál.

Článek

Na začátku bylo auto. Jedna Škoda 450, tedy kabriolet a předchůdce slavné felicie. Dnes je škodovek ve sbírce Tomáše Herverta a Pavla Zimy, jenž je mimo jiné místopředsedou představenstva Seznamu, zhruba stovka a vzniká pro ně důstojné muzeum.

+13

„Nejdříve jsme společně hledali a renovovali unikátní závodní, prototypové a užitkové vozy značky Škoda. V začátcích našeho snažení ještě nebylo módní sbírat škodovky, takže se naše sbírka rychle rozrůstala. Mnohá auta jsme zachránili před kovošrotem nebo je vykoupili z jejich závodní kariéry. Postupně jsme je vystopovali u nás i v celé Evropě a vytvořili tak sbírku okolo sta unikátních vozů, které nikde jinde nejsou k vidění, a to dokonce ani v Mladé Boleslavi,“ říká Tomáš Hervert.

Svět škodovek, jak muzeum v Mrači u Čerčan jeho zakladatelé nazvali, bude otevřen příští rok na jaře. Vzniká v bývalém výrobním areálu Jawy a dalších motoristických značek.

„Areál, který jsme objevili, je s motorismem spojený od roku 1945. Vezmeme to pozpátku, ještě po revoluci v roce 1989 to byl výrobní areál Jawy. Před Jawou to byla součást národního podniku Autobrzdy Jablonec a ještě předtím to byl národní podnik PAL. A tím se dostáváme k prvnímu a nejzajímavějšímu majiteli, kterým byla firma J. Kraucher a spol. Její spolumajitel Jindřich Kraucher byl jeden z prvních prvorepublikových automobilových závodníků a velmi šikovný konstruktér,“ popisuje Tomáš Hervert.

Muzeum je zároveň možné podpořit na HitHitu, kde lze zakoupit dopředu vstupenky, nebo se rovnou stát partnerem celého projektu. Cílem je vybrat milion korun, který má být mimo jiné použit na novou střechu.

Reklama

Doporučované