Hlavní obsah

Na jaro se plánují premiéry filmů Hartla nebo Vorla

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na jaro a podzim příštího roku přesměrovávají čeští tvůrci premiéry svých nových filmů. Pandemie koronaviru ztěžuje uvádět filmové novinky do kin už téměř rok, některé hotové filmy tedy čekají na první diváky celé měsíce.

Článek

Na březen 2021 je zatím naplánovaná třeba premiéra komedie Prvok, Šampón, Tečka a Karel režiséra a scenáristy Patrika Hartla, třetí a poslední díl lesní trilogie režiséra a scenáristy Tomáše Vorla bude mít pod názvem Cesta domů premiéru v dubnu. Uvedla to dnes v tiskové zprávě společnost innogy, která na vznik filmů přispěla.

V nadcházející 16. sezoně projektu innogy - energie českého filmu bude společnost koprodukovat čtyři hrané snímky. Kromě zmíněných ještě titul Ostrov Rudolfa Havlíka a film Stínohra Petera Bebjaka. Do kin v příštím roce vstoupí společně se snímkem Zátopek Davida Ondříčka, který za přispění innogy vznikl již letos a jehož premiéra se přesouvá kvůli koronavirové situaci na srpen 2021. innogy dosud pomohla na plátna kin osmi desítkám celovečerních filmů a do rozvoje tuzemské kinematografie vložila více než 350 milionů korun.

S Českou televizí a Barrandov Studio innogy spolupracuje také ve Filmové nadaci. Uzávěrka každoroční scenáristické soutěže bude 28. února. Za 15 let nadace podpořila 105 autorů téměř 11 miliony korun. Divákům se dosud představilo 14 filmů natočených podle oceněných scénářů. O finanční podporu innogy zažádali pro příští rok producenti téměř 30 připravovaných filmových projektů.

Z již podpořených projektů bude v září mít premiéru romantická komedie Ostrov režiséra a scenáristy Rudolfa Havlíka. Diváci před filmovým plátnem zjistí, co se stane, když se dva lidé rozcházejí, ale nakonec skončí nedobrovolně na exotickém ostrově. Do hlavních rolí byli obsazeni Petra Hřebíčková a Jiří Langmajer. Kriminální drama Stínohra v režii Petera Bebjaka se na plátnech kin objeví v říjnu 2021. Děj vypráví o pocitu viny, ale také o vydání se na vlastní cestu odplaty za nečekaných okolností a s nejistým výsledkem. Před kamerou se sešli Milan Ondrík, Leona Skleničková, Vladimír Javorský nebo Kristýna Frejová.

V letošním roce mohli diváci zaznamenat innogy jako koproducenta psychologicky laděného dramatu Modelář Petra Zelenky, černé romantické hudební komedie Bourák Ondřeje Trojana a dokumentu K2 vlastní cestou Jany Počtové. Energetická společnost je koprodukčně podepsaná pod hity, jakými jsou Anděl Páně 2, Teorie tygra, Líbáš jako Bůh nebo Ženy v pokušení.

Reklama

Související témata:

Doporučované