Hlavní obsah

Na jeho úšklebky nereagujeme, říká novinářka mapující Kočnerův svět

Foto: Profimedia.cz

Obžalovaný Marian Kočner u soudu v Pezinku.

Reklama

„Překvapilo mě tempo, které soud nasadil. Jednalo se deset hodin, což je na slovenské poměry výjimečné,” říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy slovenská investigativní novinářka Monika Tódová z Denníku N. Ve slovenském Pezinku v úterý pokračuje hlavní líčení v případu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Proces sledujeme přímo na místě.

Článek

Jak hodnotíte dosavadní průběh hlavního líčení?

Považuji za úspěch, že to v pondělí vůbec začalo, že se podařilo otevřít hlavní líčení, protože na Slovensku se často stává, že v takovýchto významných věcech začnou obhájci dělat obstrukce. Tady není možné, aby obžalovaný onemocněl, protože by musel být opravdu nemocný, aby nemohl přijít. Čili začalo hlavní líčení, přišli všichni obhájci, podařilo se přečíst obžalobu a vyslechnout všechny obžalované.

Stala se důležitá věc. Obžalovaný Miroslav Marček prohlásil, že je vinen. V této chvíli už dva z pěti zjištěných pachatelů nepopírají vinu. Říkají, že to udělali, říkají, jak to udělali. To je zásadní věc.

Reportáž Seznamu z prvního dne soudního líčení:

Překvapilo vás v pondělí něco?

Marčekovo přiznání se očekávalo, protože to už avizoval na policii. Skutečnou váhu to ale má, až když to ten člověk řekne takhle před soudem. Překvapilo mě tempo, které soud nasadil. Jednalo se deset hodin, což je na slovenské poměry výjimečné. Jednalo se do večera, senát se snaží využít každou volnou chvíli, aby ten proces běžel. Nebylo moc hygienických přestávek, ke konci si o ni musel požádat obhájce, aby vůbec mohl jít na záchod.

Z novinářského hlediska je pro mě určitě zajímavé, že ani Marian Kočner, ani Alena Zsuzsová v pondělí nepřednesli zásadní argumenty na svoji obhajobu. Právě včera byl ten den, jejich výslech, kdy měli říci, proč ta obžaloba nesedí, co mysleli svými zprávami, co mysleli těmi penězi a proč s tím případem nemají nic společného.

Foto: Profimedia.cz

Alena Zsuzsová u soudu v Pezinku.

Místo toho, aby soud hodiny přesvědčovali bod po bodu, co je špatně, tak řekli, že využívají svého práva a nebudou vypovídat. Zsuzsová řekla, že chce vypovídat až po výpovědi zprostředkovatele Zoltána Andruskóa, Kočner řekl, že neuznává obžalobu, policii ani prokurátory, kteří ji napsali.

Co se teď bude dít nejdůležitějšího?

Tyhle dva dny budou dost důležité. V úterý má vypovídat Andruskó, což je zásadní svědek, který vraždu spojuje se Zsuzsovou a Kočnerem. Zítra by měl vypovídat Peter Tóth, bývalý blízký spolupracovník Mariana Kočnera, který sledoval novináře, včetně Kuciaka, na objednávku Kočnera.

Marian Kočner se usmíval, směrem k novinářům i pomrkával. Změnilo se nějak jeho chování?

Beru to tak, že ten rok a půl, co je ve vazbě, ještě nestačil na jeho převýchovu. O vězení se říká, že je to nápravněvýchovný ústav. Tenhle čas ještě ale pro Mariana Kočnera a jeho povahu nic neznamenal. Vždy byl arogantní, sebevědomý a profesionální zločinec. Možná těmi úsměvy a mrkáním ventiluje svůj stres nebo frustraci z celého líčení. Mluvili jsme o tom s kolegy, snažíme se na to nereagovat a dívat se chladně dopředu na soud.

Reklama

Doporučované