Hlavní obsah

Na jeviště plzeňského Tylova divadla se po 22 letech vrací balet Don Quijote

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na jeviště plzeňského Divadla J. K. Tyla se v sobotu 13. listopadu vrátí po 22 letech jeden z nejpopulárnějších klasických baletů 19. století - komicky laděný Don Quijote.

Článek

Balet s hudbou vídeňského skladatele Ludwiga Minkuse mísí příběh zakázané lásky Kitri a Basila s putováním Dona Quijota a jeho sluhy Sancho Panzy. Divadlo ho nastudovalo v klasické verzi jednoho z nejslavnějších baletních choreografů Maria Petipy a Alexandra Gorského. Choreografie inscenace se ujali šéf baletního souboru Jiří Pokorný a pedagožka a bývalá sólistka baletu Národního divadla v Praze Nella Danko, řekli dnes novinářům tvůrci.

„Minkusův Don Quijote patří mezi nejoblíbenější, ale zároveň technicky nejnáročnější tituly klasického baletu. Svatební pas de deux či variace Basila s číšemi ze třetího jednání nebo variace Kitri z prvního jednání s diagonálou sázených piruet jsou skvělou a oblíbenou prezentací vysoké taneční techniky na baletních gala i soutěžních vystoupeních,“ popsal Pokorný. Diváci se ale podle něj mohou vedle velkých tanečních výkonů těšit také na romantický příběh a prvky humoru. Diváky i tanečníky oblíbený titul byl poprvé uveden v Petipově choreografii v prosinci 1869 v Moskvě, v roce 1900 do choreografie zasáhl Alexandr Gorsky, který rozšířil práci sboru a přidal několik sól. Česká premiéra se uskutečnila až v roce 1986 v Praze s Miroslavou Pešíkovou a Vlastimilem Harapesem v hlavních rolích, plzeňská premiéra se odehrála 13. listopadu 1999. Nové nastudování tak divadlo uvede přesně po 22 letech.

„Musím přiznat, že je to můj nejoblíbenější klasický balet a Basil mou vysněnou rolí. Je to velmi temperamentní balet a výborně doplní repertoár našeho souboru. Je to skvělý a hodnotný protipól proti lyrickému Labutímu jezeru, romantické Šípkové Růžence či orientálnímu Korzárovi,“ řekl Richard Ševčík, dlouholetý sólista a představitel hlavní mužské role, chudého lazebníka Basila.

Ústřední dvojici mladých milenců Kitri a Basila, jejichž lásku se snaží zmařit bohatý šlechtic Camacho, ztvární Mami Hagiharová, Jarmila Hruškociová, Shiori Nirasawová, Karel Audy, Richard Ševčík a Gaëtan Pires. Do Dona Quijota se převtělí hostující Grzegorz Mołoniewicz, po jeho boku stane Mischa Alexander Hall nebo Richard Ševčík v roli Sancho Panzy.

Šéfdirigent Norbert Baxa, který je autorem hudebního nastudování, považuje dirigování baletu za až adrenalinovou záležitost. „Je to úplně jiná disciplína než dirigování opery nebo koncertu. Rozpoznání aktuální formy každého tanečníka a následné udání odpovídajícího tempa je někdy pro mě velmi obtížné. Minkusova hudba je jednoduchá, ale nápaditá. Kromě samostatných tanečních výstupů se divák může spolehnout na hudebně vtipné vykreslení situace,“ popsal Baxa. Autorem scény je Daniel Dvořák, kostýmy navrhla Dana Haklová. „Asi největší změnou oproti známým klasickým verzím bude kostým samotného Dona Quijota, který je v naší inscenaci inspirován spíše elegantními toreadory než ošuntělým rytířem,“ řekla.

Reklama

Doporučované