Hlavní obsah

Na jihu Afriky vymírají baobaby staré tisíce let. Podle vědců by to mohl být důsledek klimatických změn

V Africe umírají baobaby, zřejmě kvůli globálnímu oteplování.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Na jihu Afriky umírají stromy staré i více než dva tisíce let. Podle studie otištěné ve vědeckém magazínu Nature Plants během posledních dvanácti let zemřelo devět z třinácti nejstarších baobabů.

Článek

Jedny z nejstarších stromů světa vymírají na jihu Afriky. Podle pozorování z posledních let zemřelo devět z třinácti nejstarších baobabů, jejichž stáří je odhadováno na více než dva tisíce let. Vědci se domnívají, že za to mohou klimatické změny. Své výsledky zveřejnili ve věděckém magazínu Nature Plants. Nejvíce baobabů zahynulo v Jihoafrické republice.

Baobaby jsou považovány za nejvyšší kvetoucí stromy na světě. Mohou být vyšší než dvacet metrů. Vnitřní systém stromům dovoluje uchovávat statisíce litrů vody. Místním obyvatelům sloužily jako domy, ale také jako zdroj léčebných prostředků a jídla nebo ochrana před predátory.

Užitek z nich mají i žízniví sloni, kteří z baobabů loupají kůru a jedí ovoce, stejně jako kaloni. Podle vědců se ale objevily i nové baobaby, které nejspíše rozšířili sloni skrze semena z ovoce.

Hynutí baobabů zaznamenali v Botswaně, Namibijské republice, Jihoafrické republice, Zambii a Zimbabwe. Baobaby rostou i v Indii, na Madagaskaru a v Austrálii. Podle vědců nehrozí vymření všech světových baobabů. Chtějí je ale začít uměle pěstovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované