Hlavní obsah

Na jihu Čech se od ledna do září začalo stavět 2322 bytů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Jihočeském kraji se za první 3 letošní čtvrtletí začalo stavět 2322 bytů, meziročně o pětinu víc. Výrazně přibylo rozestavěných bytů v nových bytových domech. Nejvíc se v kraji staví v okresech České Budějovice a Český Krumlov.

Článek

Za stejné období dokončili stavbaři v kraji 1251 bytů, přibližně stejně jako v prvních devíti měsících loňského roku. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V Česku se letos za tři čtvrtletí začalo stavět 32 435 bytů, meziročně o 19,5 procenta víc. Jižní Čechy se na výstavbě podílely ze 7,2 procenta, což je řadí na čtvrté místo mezi kraji. Z toho se začalo stavět 1020 bytů v nových rodinných domech, což tvořilo necelých 44 procent všech. „Nebývalý nárůst zaznamenala výstavba bytů v nových bytových domech,“ uvedl ČSÚ. Meziročně se těchto bytů začalo stavět téměř o 900 víc.

Počet bytů, které se začaly budovat, stoupl víc než dvakrát v okresech Český Krumlov a České Budějovice. Naopak největší, téměř dvoutřetinový pokles vykázalo podle statistiků Prachaticko.

Od ledna do září se v kraji dostavělo 1251 bytů, to je 5,2 procenta všech v Česku. V kraji podle statistiků tradičně převažovaly dokončené byty v nových rodinných domech, ze všech dobudovaných tvořily téměř 72 procent. Nejvíc nových bytů stavbaři dokončili na Českobudějovicku (43,2 procenta), nejmenší podíl zaznamenali statistici na Písecku (4,1 procenta). ČSÚ uvedl, že v tomto okrese je bytová výstavba už delší dobu v útlumu.

Reklama

Doporučované