Hlavní obsah

Na jihu Čech začne v noci vydatně pršet, lidé se mají připravit na povodně

Foto: Vlasta Macháčová, Seznam Zprávy

Stromy v podmáčené půdě mohou padat a voda může zaplavit i silnice.

Reklama

Škody po lokální povodni na Šumpersku ještě zdaleka nejsou ani spočítané, a už přichází od meteorologů další varování. Na jihu Čech bude v noci na středu vydatně pršet. Lidé by se měli připravit na povodně.

Článek

Podle meteorologů spadne na jihu Čech za 24 hodin i přes 70 litrů vody na metr čtvereční. Podle meteorologů se voda v některých řekách může vylévat z břehů do okolní krajiny. Stromy v podmáčené půdě mohou padat a voda může zaplavit i silnice. Lidé by se měli připravit na možný vznik povodně. Nejvyšší vzestup se předpokládá v povodí Blanice.

Český hydrometeorologický ústav dnes vydal doporučení, kterých by se lidé na jihu Čech měli držet: „Při silném dešti je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů nebo podemletí komunikací.“

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro Jihočeský kraj a dva okresy Plzeňského kraje, speciálně pak pro České Budějovice, Český Krumlov, Kaplice, Prachatice, Trhové Sviny, Třeboň, Týn nad Vltavou a Vodňany.

Pokračuje pátrání po zmizelé seniorce.

Pršet bude také ve středních Čechách a v Kraji Vysočina, kde meteorologové očekávají 50 litrů vody za 24 hodin. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí tam platí od dnešních 18:00 do noci ze středy na čtvrtek. Opatrní by měli být zejména řidiči, protože lze očekávat vodu na vozovce.

Reportáž z vyplavené obce.

Vzhledem k předpokládaným dešťům a vysokému nasycení povodí očekávají meteorologové vzestup hladin řek také v některých okresech Vysočiny, dále na Znojemsku, ve Zlínském a Moravskoslezském kraji. Vyloučit tam nelze první povodňový stupeň, tedy bdělost. Některými okresy Olomouckého kraje, ale také Zlínským a Moravskoslezským krajem se ve středu mohou ojediněle přehnat bouřky, při kterých lze čekat přívalový déšť. Během krátké chvíle může napršet 30 litrů vody, rozvodnit se mohou malé toky. Nebezpečí mohou představovat také blesky.

Fotografie hasičů ukazují zkázu na Šumpersku.

Olomouckým krajem se už silná bouřka s následnou ničivou povodní prohnala v noci na pondělí, následky odstraňují tamní obyvatelé a hasiči zejména na Uničovsku a Šumpersku. Povodně mají jednu oběť, osmačtyřicetiletou ženu ze Šumvaldu.

Tři desítky policistů, hasiči a dobrovolníci se dnes ráno znovu zapojili do pátrání po pohřešované čtyřiasedmdesátileté ženě z Oskavy na Šumpersku. Seniorka je pohřešována v souvislosti s ničivými povodněmi, které oblast zasáhly v noci na pondělí. Podle policie se pod ní utrhl břeh rozvodněného potoka. Policisté mají v plánu prohledat zhruba desetikilometrový úsek řeky Oskavy až po Novou Hradečnou.

Reklama

Doporučované