Hlavní obsah

Na jihu Itálie vybuchly sopky Etna a Stromboli

Foto: Profimedia.cz

Etna aktivněji doutná od poloviny ledna.

Reklama

Italské sopky Etna a Stromboli se ve středu ráno téměř současně probudily k životu.

Článek

Lávová fontána na sicilském vulkánu dosahovala v ranních hodinách výšky až 500 metrů. Severněji položená Stromboli chrlí do okolí žhavou horninu. Ani jeden z výbuchů nezpůsobil zranění lidí nebo škody na majetku, uvedla agentura DPA.

Na záběrech Národního institutu pro geofyziku a vulkanologii (INGV) je vidět, jak z jihovýchodní strany kráteru více než 3300 metrů vysoké Etny stoupá hustý mrak z dýmu a popela. Proudy lávy zatím dosahují nadmořské výšky 2800 metrů.

Soptit začala po poledni také Stromboli, která patří mezi nejaktivnější sopky na světě. Láva podle INGV dotekla až na pobřeží ostrova v Tyrhénském moři.

Oba vulkány vybuchují v poslední době opakovaně, Etna naposledy v dubnu. Tehdy do ovzduší nad východní Sicílii vypustila působivý oblak sopečného popela, který se vypínal až do výšky devíti kilometrů. Popel a drobný pyroklastický materiál zasypal Katánii, město muselo od brzkého rána do odpoledne přerušit provoz letiště.

Etna se probudila k životu v polovině ledna, středeční erupce je od té doby už 18. v řadě. Majestátní vulkán, který má několik hlavních a na 300 menších kráterů, je i oblíbeným cílem turistů. Nejstarší záznamy o jeho erupcích pocházejí již ze starověku. Od roku 2013 je tato sicilská dominanta zapsána na seznamu přírodních památek světového dědictví UNESCO.

Reklama

Doporučované