Hlavní obsah

Na jihu Moravy staví ojedinělý sci-fi kostel budoucnosti

Reportáž o futuristickém kostele na jihu Moravy.

 

Reklama

Barokní klenby? Ve zlatě vyvedené obrázky světců? Zapomeňte. Na brněnském sídlišti Lesná vzniká unikátní moderní kostel za sto milionů korun. Nový římskokatolický svatostánek pojme čtyři stovky věřících. Jedinečné stavbě dominuje osmdesátimetrové duhově barevné okno.

Článek

Stavební stroje a dělníci momentálně chystají podzemní garáže pro netradiční stavbu. V Brně vyrůstá futuristický kostel, který navrhl architekt Marek Štěpán. „Bude to taková duha nad Brnem. Kostel splňuje nároky věřících tohoto století,” vysvětlil pro Seznam Zprávy.

Kostel vzniká v urbanisticky ceněném sídlišti z konce šedesátých let minulého století. Věřící a návštěvníci se mohou těšit na unikátní barevné prosklení, okno bude mít po obvodu osmdesát metrů, a světlo tak oslní lidi uvnitř různými barvami.

Architekt Štěpán, který navrhuje sakrální stavby, vůbec poprvé přidal do kostela také garáže pro parkování. Nové dílo propojí se současným duchovním centrem v Nezvalově ulici.

Na kostel se už přes deset let skládají sami věřící. Deset tisíc lidí už nashromáždilo téměř 65 milionů korun. Další desítky milionů korun stále scházejí. Pokud budou dělníci pokračovat podle plánů, nový kostel může věřící lákat už v roce 2019.

Reklama

Doporučované