Hlavní obsah

Evropu ochromil silný vítr. U hranic s Českem bral i životy

Foto: Profimedia.cz

Takovou spoušť za sebou silný vítr zanechal v Německu (ilustrační fotografie).

Reklama

aktualizováno •

Silný vítr dnes trápí Česko i sousední státy. V Polsku došlo ke ztrátám na životech. Ve Francii na 250 000 domácností zůstalo bez proudu. Ve středním Německu vítr v nárazech dosahoval rychlosti 150 kilometrů za hodinu.

Článek

Nejméně čtyři mrtvé a šest zraněných si v Polsku vyžádala dnešní vichřice, která zasáhla zejména jih a jihozápad země, uvedla polská média s odvoláním na hasiče. Oběti jsou hlášeny z Dolního Slezska, sousedícího s Českou republikou, ale hasiči museli zasahovat po celé zemi.

„Popadané stromy zablokovaly silnice a také železniční tratě, mnoho domů je bez elektřiny,“ napsal deník Gazeta Wyborcza na svém webu.

V Dolním Slezsku u osady Rusko se v důsledku poryvu větru převrátila na střechu dodávka, jejíž řidič zahynul. V obci Siechnice u Vratislavi se pod náporem větru zřítila zeď opravované budovy na jednoho pracovníka, kterého se záchranářům již nepodařilo oživit. V samé Vratislavi vichr vyvrátil strom a ten se zřítil na auto, ve kterém zahynuly dvě osoby.

Popadané stromy zablokovaly tři železniční tratě na severozápadě Polska, jeden strom spadl přímo na vlak. Spadlé stromy leží i přímo v ulicích Štětína. Ve městě Zelená Hora na západě Polska vichřice poničila desítky aut, dodal deník.

Vichr, který láme stromy a strhává střechy a elektrické vedení, dosahuje chvílemi rychlosti až 100 kilometrů za hodinu, napsal server Onet.pl. Jen ve Velkopolském vojvodství je bez proudu na 50 000 odběratelů. Meteorologové předpovídají prudké poryvy větru na polském pobřeží Baltu až do zítřka.

Na severu Francie zůstalo 250 tisíc domácností bez elektřiny

Severní Francií se v noci na dnešek prohnala bouře Aurore. Poryvy větru dosahovaly rychlosti až 175 kilometrů v hodině. Vítr poškodil elektrické vedení, na 250 000 domácností zůstalo bez proudu. Vlaky nabírají zpoždění kvůli stromům popadaným na tratě. Největší škody způsobila nepřízeň počasí v Normandii, píší francouzská média.

Na opravě vedení pracuje přímo v terénu 3000 techniků a dodavatel energie EDF povolal i svou vlastní speciální zásahovou jednotku, píše AFP.

Bouře Aurore se přesunula nad Francii z Atlantiku ve středu odpoledne, vítr sílil v noci na dnešek. Meteorologická služba vydala oranžovou, tedy druhou nejvyšší, výstrahu před nebezpečným počasím a silným větrem.

Dnes ráno ještě platila výstraha před prudkým větrem ve 13 departementech, během dopoledne ji meteorologové postupně v celé této oblasti snížili na žlutou, tedy mírnější, výstrahu.

V Normandii do dnešních 10:00 nejezdily žádné vlaky a během dopoledne budou fungovat ve značně omezeném provozu, oznámily železnice SNCF. Zpoždění nabírají i příměstské vlaky TER v okolí Paříže a některé regionální linky RER.

Škody se stále sčítají. Nejčastěji byly poškozeny střechy domů. Na zemi se ocitly i kabely telefonního vedení. Uživatelé internetu hlásí výpadky služeb.

Ve Francii bude zataženo s přeháňkami i dnes, vítr by měl zeslábnout na 70 kilometrů v hodině. Na severu Francie se od pátečního rána také ochladí, teploty se budou pohybovat jen lehce nad nulou.

Německo pozastavilo vlakovou dopravu

Německá meteorologická služba (DWD) podle webu Deutsche Welle (DW) varovala před nárazy větru o rychlosti až 105 kilometrů v hodině, které v průběhu celého dne sužovaly sever a severovýchod Německa. Podle DWD se občané měli připravit také na silné bouřky.

V pohoří Harz ve středním Německu vítr v nárazech dosahoval rychlosti 150 kilometrů za hodinu. Agentura DPA uvádí, že na několik hodin dokonce vypadla z provozu tamní měřicí stanice, a meteorologové uvádějí, že vítr mohl být ještě silnější.

Těžké zranění utrpěl 58letý řidič v Hesensku, když na jeho auto spadl vyvrácený strom. Jinde jistá mladá žena vypověděla, že kvůli silnému poryvu ztratila kontrolu nad řízením, její auto vyjelo ze silnice a převrátilo se. S těžkými zraněními byla převezena do nemocnice.

V Severním Porýní-Vestfálsku železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) dočasně musel zastavit provoz dálkových vlaků. Rychlíky nejezdily například na klíčových tratích z Berlína nebo Hamburku. V Durynsku, Sasku a Sasku-Anhaltsku DB dočasně zcela přerušily provoz na regionálních tratích. Na koleje napadaly stromy, větve a další předměty, které na ně navál vítr.

V mnoha městech byly uzavřeny parky a zoologické zahrady, návštěvníci také nemohli do pevnosti Königstein v Saském Švýcarsku nebo do památníku v někdejším koncentračním táboře Buchenwald, kde vítr vyvrátil vícero stromů a stejně jako na mnoha místech po celém Německu vypadly dodávky elektrického proudu.

Železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) ve čtvrtek oznámil přerušení provozu všech dálkových vlaků v nejlidnatější německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Bouřka „vážně omezila“ vlakovou dopravu v Německu, uvedl národní železniční dopravce na Twitteru.

Ve městě Schwentinental nedaleko německého přístavního města Kiel způsobilo ve čtvrtek brzy ráno škody tornádo. Úředník hasičského sboru Kai Laessig řekl německé tiskové agentuře DPA, že tornádo poničilo skleníky a vyvrátilo stromy, které narazily do aut, ale nikdo nebyl zraněn. Několik domů bylo poškozeno.

Místní média informovala, že v nizozemském městě Barendrecht na jižním okraji Rotterdamu byli zraněni čtyři lidé. Silný nárazový vítr tam v časných ranních hodinách strhával tašky ze střech, v obytné čtvrti vyvrátil mnoho stromů.

Bouře zasáhla také části jižní Anglie, kde vydatné srážky vedly k varování před povodněmi. Britská agentura pro životní prostředí (EA) uvedla, že preventivně byly uzavřeny bariéry na Temži, aby ochránily Londýn před povodněmi. Tento krok podle EA chrání hlavní město „před vysokým přílivem v důsledku tlakové níže a severního větru, který se shoduje s jarním přílivem“.

Reklama

Související témata:

Doporučované