Hlavní obsah

Na jihu USA zabíjela tornáda. Obětí je nejméně osm

Na jihu USA zaznamenali tornáda.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Mezi oběťmi tornád jsou i děti, v nemocnici skončily dvě desítky lidí. Vichr doprovázející tornáda dosahoval rychlosti až 225 kilometrů za hodinu.

Článek

Nejméně osm obětí si vyžádaly silné bouře, které o víkendu zasáhly jih Spojených států a které na některých místech doprovázela tornáda. Informovala o tom agentura AP. Na 90 tisíc domácností ve státech Texas, Mississippi, Louisiana, Arkansas a Georgia se v neděli kvůli bouřím ocitlo bez elektřiny.

Mezi oběťmi jsou i dvě děti ve věku tří a osmi let, které zemřely v sobotu na východě Texasu ve městě Lufkin poté, co vichrem vyvrácený strom spadl na zadní část auta, v němž seděly. Jejich rodičům na předních sedadlech se nic nestalo.

Přes dvě desítky lidí skončilo v nemocnici poté, co se tornádo v sobotu přehnalo v blízkosti místa, kde se právě konala slavnost domorodých obyvatel ve východním Texasu. Z osmi vážně zraněných v neděli jedna osoba svým zraněním podlehla. Podle meteorologů dosahovala síla větru provázející tornádo až 225 kilometrů za hodinu.

Nejméně dva lidé se utopili podle místních úřadů v Louisianě, když je v sobotu strhl proud vody ze silných lijáků. Jedou z obětí je třináctiletý chlapec.

Jistý muž na jihozápad od Memphisu ve státě Tennessee utrpěl zranění, když se při tornádu vznesl mobilní dům, v němž bydlí, a on z něj vypadl. Studenti Mississippské státní univerzity se ukryli ve sklepích a chodbách budov, když se k univerzitnímu areálu přiblížilo tornádo. Nikdo neutrpěl zranění, poškozena nebyla ani žádná z budov, v kampusu jsou ale popadané stromy.

Přívalové lijáky na některých místech způsobily bleskové záplavy, ve státech Texas, Mississippi, Louisiana a Arkansas bylo v sobotu pozdě večer více než 140 tisíc domácností bez dodávek elektrického proudu.

Reklama

Související témata:

Doporučované