Hlavní obsah

Na jižní Moravě budou očkovat všechny krajské nemocnice

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Jihomoravském kraji budou kromě obou brněnských fakultních nemocnic poskytovat očkování proti nemoci covid-19 všechny krajské nemocnice.

Článek

Novinářům to dnes řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Podle primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS) by měly očkovat i městské Úrazová nemocnice a Nemocnice Milosrdných bratří. Prvních 5000 vakcín by mělo do Brna dorazit v neděli. Poslouží zdravotníkům. Podle Grolicha přijdou v lednu na řadu záchranné složky a ohrožené skupiny jako například senioři v domovech, v únoru pak ostatní lidé z řad veřejnosti.

Grolich uvedl, že z prvních 5000 vakcín, které dostanou Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, by mělo jít kolem 1200 do krajských nemocnic. „Nejprve to budou asi páteřní jako Znojmo, Kyjov a Břeclav. Postupně ale budou očkovat všechny krajské nemocnice,“ uvedl Grolich. Kraj jich zřizuje devět. Další jsou například v Hodoníně, Vyškově nebo Hustopečích.

V první řadě podstoupí očkování zdravotníci. V lednu přijdou na řadu záchranné složky a senioři v domovech. „Na ostatní se pak dostane až v únoru,“ řekl Grolich. Hlavní očkovací centrum by mělo být v záložní nemocnici na brněnském výstavišti, která vznikla pro pacienty s nemocí covid-19. Zatím ji ale nebylo potřeba využít, protože k hospitalizaci lidí s koronavirem stačí kapacity v nemocnicích v kraji.

„Pokud bychom kapacitu záložní nemocnice potřebovali pro pacienty s covidem-19, využili bychom ji, ale věřím, že to nebude potřeba,“ řekla Vaňková. Do kraje by od ledna mělo mířit kolem 10 000 vakcín týdně, záložní nemocnice by mohla očkovat až 1400 lidí denně.

Reklama

Doporučované