Hlavní obsah

Na kamerách se hledá, zda na oslavě prominentů byli i soudce a policista

Foto: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Narozeninová party podnikatele Petra Bendy v jeho teplickém hotelu zaměstnává úřady už dva týdny.

Reklama

Oslava v teplickém hotelu stála poslanecký mandát Milana Hniličku, teď policie zjišťuje, kdo další byl slavit narozeniny podnikatele Bendy.

Článek

Policisté sice tento týden už odeslali magistrátu v Teplicích spis se závěry vyšetřování narozeninové oslavy podnikatele Petra Bendy v jeho teplickém hotelu, avšak případ party, která se kvůli vyhlášenému lockdownu nesměla konat, tím nemusí končit.

Podle informací Seznam Zpráv se dál prověřuje, kdo všechno na oslavě padesátin vlivného severočeského podnikatele byl.

Oslava se konala v pátek a v sobotu před čtrnácti dny. Přijel na ni mimo jiné bývalý premiér a Bendův osobní přítel Jiří Paroubek, bývalý hokejista a místopředseda rady České televize Jiří Šlégr, předseda Národní sportovní agentury a rovněž někdejší hokejista Milan Hnilička anebo krajský policejní ředitel z Liberce Vladislav Husák.

Aby se zjistilo, zda přijali v pátek nebo v sobotu Bendovo pozvání ještě další prominenti z regionu, prověřují se navíc kamerové záznamy. Policisty o to podle zjištění Seznam Zpráv požádal třeba předseda Okresního soudu v Teplicích Jan Tichý. Ten dostal opakovaně informace o tom, že na oslavě byl také jeden z jeho soudců.

„Policii ČR, která si vyžádala záznamy z kamerového systému, jsem požádal, aby se zaměřila i na případnou účast jakéhokoliv soudce teplického okresního soudu,“ uvedl Tichý.

Informace o účasti jednoho z teplických soudců a také představitele Vězeňské služby potvrzuje také několik zdrojů Seznam Zpráv, které jsou s informacemi o průběhu Bendovy oslavy obeznámeny.

Už na počátku prověřování přitom šéf ústecké policie Jaromír Kníže odebral případ policistům v Teplicích a předal ho jejich kolegům do Litvínova. Ústecká policejní mluvčí Jana Slámová uvedla, že tak chtěl předejít možným námitkám o podjatosti teplických policistů.

Podle informací Seznam Zpráv ale přesun případu může souviset také s tím, že se prověřovalo, zda někdo z policie v Teplicích na Bendově oslavě také nebyl. Podle mluvčí se to zatím nepotvrdilo.

„Z doposud provedeného šetření nebyla zjištěna přítomnost jakéhokoliv policisty nebo služebního funkcionáře z našeho krajského ředitelství na těchto akcích,“ uvedla mluvčí Slámová.

Zprávu o tom, že se narozeninová oslava Petra Bendy koná, policie dostala. Avšak původní informace, že je v teplickém Golf Resort Barbora, kde je Petr Benda členem představenstva, se nepotvrdila.

„Na místě bylo zjištěno, že v uvedeném objektu se žádná akce nekoná,“ uvedla policejní mluvčí Slámová.

V Bendově teplickém hotelu Prince de Linge, kde bylo skutečné místo party, policie nebyla. Vnitřní kontrola, kterou vedení policie kvůli tomu nařídilo, však nezjistila, že by někdo pochybil.

„Doposud nebylo zjištěno pochybení policistů, kteří v uvedených dnech na teritoriu města Teplice vykonávali výkon služby,“ napsala Seznam Zprávám už citovaná policejní mluvčí.

Ústecká policie předala přesto případ Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Ta jí ho ale už vrátila zpět.

„Vzhledem k tomu, že krajské ředitelství policie Ústeckého kraje nedoplnilo své podání o žádnou informaci a naším kvalifikovaným posouzením materiálu z Policejního prezidia ČR nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu, rozhodli jsme se věc vrátit zpět krajskému ředitelství policie,“ uvedla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Reklama

Doporučované