Hlavní obsah

Na Kanárských ostrovech hoří. Hasiči musí evakuovat obyvatele

Na Kanárech hoří. Hasiči musí evakuovat obyvatele.Video: Adam Ryšánek, Reuters

 

Reklama

Na Kanárských ostrovech se v sobotu rozpoutal požár. Hasičům se ho nedaří zpacifikovat, z domovů se musí evakuovat lidé.

Článek

Na populárním turistickém ostrově Gran Canaria probíhají masové evakuace kvůli požáru, který byl zřejmě způsoben páječkou. Podle místních médií od soboty, kdy požár vzplál, shořelo asi 1000 hektarů. To přinutilo k evakuaci 450 lidí z nedalekých menších měst Artenara, Tejeda a Galdar.

Evakuovaní lidé získali dočasné přístřeší v obecních budovách, jako jsou sportovní centra, školy a společenské haly.

Úřady v sobotu večer považovaly požár za stabilizovaný poté, co více než 120 vojáků pracovalo na uhašení plamenů v parku Tamabada. Brzy se však oheň obnovil v řadě sekundárních ohnisek, což přinutilo úředníky vyhlásit vyšší stav nouze.

„Požár v Artenaře se v noci dostal na druhý stupeň ohrožení. Pokračujeme v hašení ohně na Gran Canaria, který už zasáhl 900 hektarů,“ napsali místní hasiči na svůj twitterový účet v neděli dopoledne. Prezident ostrovů odpoledne číslo ještě o sto hektarů zvýšil. Dodali, že jsou situací ohromení a na uhašení požáru spolupracují s dalšími jednotkami hasičů.

„V Artenarských horách jsme z bezpečnostních důvodů evakuovali tři nebo čtyři sousedství, protože se do oblasti dostal popel, ale samotný oheň je od jejich domovů několik mil vzdálený,“ řekl agentuře Reuters starosta Artenary Jesús Díaz.

V souvislosti s požárem, který začal dvacet kilometrů od hlavního města Las Palmas v oblasti Artenara, byl podle španělských médií zatčen pětapadesátiletý muž.

Prezident Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres svolal mimořádnou schůzi, které se zúčastnil delegát španělské vlády, vedoucí zastupitelé zasažených oblastí a záchranářských jednotek.

„Ohrožení je stále velké, oheň už zasáhl 1000 hektarů a evakuace v některých částech ostrova pokračuje,“ řekl Torres médiím v neděli dopoledne.

Požár je dál viditelný na horizontu většiny ostrova a hasiči předpokládají, že se dál rozšíří do regionu Tejeda Basin a Pinar de Tamadaba.

Záchranáři zatím nehlásili žádné oběti.

Meteorologové navíc na pondělí předpovídají silné větry, vyhlásili kvůli nim druhý stupeň výstrahy. Hasiči předpokládají, že vítr boj s ohněm zkomplikuje.

Reklama

Doporučované