Hlavní obsah

Výbuch sopky na španělském ostrově. „Pro média velkolepé, pro nás tragédie.“

Snímek z místa erupce sopky Cumbre Vieja u obce El Paso na ostrově La Palma.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Po dvojici silných otřesů v oblasti Las Manchas na ostrově La Palma začala sopečná erupce sopky Cumbre Vieja. Úřady se rozhodly k preventivní evakuaci už nejméně pěti tisíc lidí, zatím nejsou hlášena žádná zranění ani oběti.

Článek

Ze sopky na ostrově La Palma stoupá sloup bílého a černého dýmu. Místní úřady po dohodě s odborníky ze skupiny Pevolca, jež monitoruje situaci, rozhodly o preventivní evakuaci populace v okolí výbuchu a také osob se sníženou pohyblivostí. Podle deníku El País k erupci došlo v neděli v 15:12 v oblasti Montaña Rajada u obce El Paso.

Evakuace původně podle stanice ABC zahrnovala asi 50 ohrožených osob. Nakonec ale počet evakuovaných vystoupal podle stanice RTVC nejméně na pět tisíc lidí. Asi 500 evakuovaných jsou turisté z místního hotelového resortu, uvedla stanice.

Láva se stále více přibližuje k obydleným oblastem a podle policie bude nutné evakuovat celkem až deset tisíc obyvatel, kvůli postupu lávy už bylo nutné uzavřít tři ostrovní silnice. V obci El Paso už láva podle záběrů ze sociálních sítí pohltila první domy.

„Když dnes sopka vybuchla, měla jsem strach. Pro novináře je to něco velkolepého, pro nás je to ale tragédie. Myslím, že láva už dosáhla úrovně domů některých příbuzných, “ cituje stanice TVE 55letou místní obyvatelku Isabel Fuentesovou. „Bylo mi pět let, když sopka naposledy vybuchla (v roce 1971). Nikdy nezapomenete na sopečnou erupci,“ dodala Fuentesová.

Starosta města El Paso Sergio Rodríguez potvrdil stanici Cadena SER, že oblast je „zcela evakuována“. Většina evakuovaných se aktuálně nachází v nedalekých kasárnách. Láva už ve městě poničila minimálně dvacet domů, uvedl starosta.

Láva podle simulací Národního geografického ústavu míří k západnímu pobřeží ostrova. Předseda regionální vlády Ángel Víctor Torres dnes potvrdil, že nejsou hlášeny oběti ani zranění. Místnímu rozhlasu řekl, že během 48 hodin by se mělo vědět, jak dlouho ještě bude erupce trvat. Už dříve místní média psala, že to bude možná i několik týdnů.

Seismická aktivita podle ABC na La Palma dosáhla maxima v neděli v 11:16, kdy zde seismologové v hloubce dvou kilometrů naměřili zemětřesení o síle 4,2 stupně Richterovy stupnice. Podle odborníků už ale „to nejhorší pominulo“, uvádí stanice ABC.

Místní instituce také vydaly varování před možným poškozením infrastruktury na úsecích mezi Fuencaliente a Las Manchas a také v okolí cest ze Santa Cruz de La Palma do El He. Dosud podle úřadů na třech místech spadlo několik úlomků ze skalisek na vozovku, nedošlo ale k žádným zraněním ani škodám.

Předseda španělské vlády Pedro Sánchez na Kanárské ostrovy odcestoval ještě v neděli, premiér tak musel odložit svou plánovanou cestu do New Yorku na Valné shromáždění OSN. „Aktuálně mířím na Kanárské ostrovy vzhledem k aktuálnímu vývoji, abych z první ruky poznal situaci na La Palma, koordinaci evakuace i evakuační protokoly,“ oznámil Sánchez odpoledne na svém twitterovém účtu.

Předseda regionální vlády Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres na svém twitterovém účtu potvrdil, že už o situaci na ostrově mluvil se španělským králem Filipem VI. Z Madridu už také na místo míří podpůrná jednotka španělské armády, ministerstvo životního prostředí pak místním úřadům poskytlo speciální monitorovací letoun. Pomoc už ostrovu nabídla také španělská metropole. Sousední ostrovy Tenerife a Gran Canaria vyslaly vojáky a potřebný materiál.

Současná výrazná aktivita nejen místního vulkánu Teneguía se podle seismologů datuje k 11. září, od té doby jejich přístroje na ostrově zaznamenaly více než dvacet tisíc otřesů. Velká většina z nich byla mírná, už ve středu však čtyři otřesy překročily třetí stupeň Richterovy škály. Provoz letiště na La Palma zůstává nadále bez omezení, informovala agentura Aena Europa Press.

Pevolca v úterý rozhodla vydat druhý (žlutý) nejvyšší stupeň varování, obyvatelé tak mají být připravení na případnou evakuaci, píše deník El Diario. V neděli úřady rozhodly o změně „sopečného semaforu“ na červený (tedy nejvyšší) stupeň varování, které se týká obcí Tazacorte, El Paso, Fuencaliente, Villa de Mazo a Los Llanos de Aridane.

K poslední erupci na ostrově La Palma došlo v říjnu 1971, kdy sopka Teneguía chrlila lávu více než tři týdny. Situace zůstala klidná až do roku 2017, kdy se seismické aktivity obnovily, k erupci však nedošlo.

Reklama

Doporučované