Hlavní obsah

Na Karlův most se nad ránem vrátilo barokní sousoší. Už tolik nezčerná

Na Karlův most se vrátila socha sv. Františka Borgiáše.

 

Reklama

Socha svatého Františka Borgiáše se vrátila na most v centru Prahy během brzkého úterního rána. Nejde však o originál, ale o kopii díla českého sochaře.

Článek

Kopii barokního sousoší sv. Františka Borgiáše od Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa umístili v úterý brzy ráno na Karlův most zástupci Galerie hlavního města Prahy. Sousoší se na most vrátilo po pěti letech, originál je ale umístěn, jako je tomu i v případě dalších pískovcových historických plastik, v depozitáři. Později má být restaurován. Na Karlův most byla osazena kopie z dílny sochaře a restaurátora Jiřího Kačera.

V úterý ráno se do středu sousoší umístila postava světce v nadživotní velikosti. Následující dva týdny ještě budou restaurátoři dělat dokončovací práce, retuše a závěrečnou konzervaci.

Socha mezi ostatními září novotou. "Povrch nebude časem tak světlý, jako ho vidíme dnes, ale nebude ani tak černý, jako u ostatních soch. Vzhledem k tomu, že ovzduší v Praze je dnes jiné než před padesáti lety," řekla kurátorka Marie Foltýnová.

Sousoší sv. Františka Borgiáše vytvořil na sedmý polopilíř od Staroměstské mostecké věže Brokoff v roce 1710. František Borgiáš, po smrti své ženy a zajištění osmi dětí, se ve svých 40 letech vzdal všeho majetku a vstoupil do jezuitského řádu. Pro jezuitský řád je jedním z nejvíce uctívaných řádových světců.

Ve středu sousoší je zobrazen jako stojící muž středního věku v řádovém rouchu s gestem pokory, vpravo vedle světce stojí anděl a drží obraz s reliéfem monstrance, vlevo je sedící anděl s reliéfem Panny Marie s Ježíškem. Na bohatě sochařsky propracovaném podstavci se nachází světcovy atributy, odznaky jeho církevních i světských hodností a lebka, která připomíná pomíjivost pozemské krásy.

Reklama

Související témata:

Doporučované

Hlavní zprávy