Hlavní obsah

Na katedrále v Salisbury zavlála ruská vlajka. Rok po otravě Skripala

Vlajka na salisburské katedráleVideo: Šimon Felenda, Twitter

 

Reklama

Téměř rok po otravě bývalého ruského špiona Sergeje Skripala v britském Salisbury někdo vyvěsil na tamní katedrálu ruskou vlajku. Může jít o hloupý vtip i provokaci.

Článek

Neznámý pachatel pověsil ruskou vlajku na katedrálu v Salisbury necelý rok po útoku na bývalého ruského špiona Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji. Ti zde byli 4. března 2018 otráveni nervovým plynem Novičok. Po týdnech v intenzivní péči lékařů se nakonec oba zotavili.

Na ruskou vlajku upozornili zaměstnanci katedrály.

Otrava bývalého ruského špiona vzbudila ohlasy mezinárodních rozměrů a přispěla k ochlazení rusko-britských vztahů. Na stranu Británie se postavila i Evropská unie. Uvalila sankce na dva důstojníky ruské rozvědky a také na šéfa této služby a jeho zástupce.

EU uvalením sankcí podpořila tvrzení Británie, že za použitím jedovaté nervové látky stála ruská tajná služba. Moskva obvinění odmítá.

Unie ke zmrazení evropského majetku dotčených osob a k zákazu jejich vstupu do EU poprvé využila nový sankční režim namířený proti používání a šíření chemických zbraní schválený loni v říjnu.

Podle médií v Salisbury během útoku působili lékař GRU Alexander Miškin a plukovník Anatolij Čepiga. V Británii pobývali s doklady na jména Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Na oba byl vydán evropský zatykač a britské úřady věří, že mají dost důkazů pro jejich odsouzení za přípravu vraždy Skripala a za pokus o vraždu jeho dcery Julije. Podezírá je i ze zabití Dawn Sturgessové, která s Novičokem náhodou přišla do kontaktu v červenci.

Spolu s Miškinem a Čepigou uvalila EU sankce na šéfa vojenské rozvědky Igora Kosťukova a jeho náměstka Vladimira Alexejeva.

Podezřelí z otravy Skripala, lékař Miškin a plukovník Čepiga, po obvinění z činu tvrdili, že v Salisbury byli na výletě mimo jiné i proto, aby se podívali na známou katedrálu. Prý jim ji k návštěvě doporučovali přátelé.

Reklama

Související témata:

Doporučované