Hlavní obsah

Na kazetovém stropu radnice ve Frýdlantu pracují restaurátoři

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Restaurátoři pracují na obnově historického kazetového stropu obřadní síně radnice ve Frýdlantu na Liberecku.

Článek

Navázali na loňskou první etapu, kdy se pracovalo na půdě, protože bylo nutné strop opravit a zabezpečit. Letošní etapa se zaměřila na pohledovou stranu. „Práce odborníků přijdou bez DPH na téměř 770 000 korun, přes 80 procent získalo město z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón,“ řekla mluvčí radnice Martina Perášková.

Na restaurování stropu pracuje firma Koušek restaurování, obnova stropu jedné z nejkrásnějších prostor radnice už byla nutná. „Z celé plochy kazetového stropu padaly ze spár drobné prašné částice a kamínky, je proto nezbytné spáry kompletně po celé ploše kazetového stropu doplnit a vyspravit,“ uvedla Lenka Vebrová z investičního oddělení města.

Restaurátoři pak budou muset vyčištěná místa, oděrky a trhliny celého podhledu vytmelit a přebrousit. „Pak bude povrch celého stropu sjednocen namořením do stejného odstínu a speciální technikou bude také obnoveno zlacení na sloupech a kazetách stropu. Práce budou zakončeny nanesením dvojnásobné povrchové úpravy,“ dodala Zuzana Černá z památkové péče. Obnova podle ní čeká celý strop až k ozdobné římse balkonových sloupů, práce by měly skončit 31. března.

Frýdlant je od roku 1992 městskou památkovou zónou, a to především díky svému středověkému uspořádání, které se v nezměněné podobě zachovalo až do současnosti. Cenné jsou i renesanční a barokní domy, které náměstí obklopují. Samotná radnice je mladší, ve stylu německé neorenesance ji dokončili v roce 1896 a její inspirací byla radnice v Liberci. Místní si proto najali Franze Neumanna, který libereckou radnici naplánoval. Investorem tehdy byla místní spořitelna, která pak v objektu i sídlila, stejně jako policie.

Reklama

Doporučované