Hlavní obsah

Na Klínovci lidé lyžují a sáňkují i bez lanovek a vleků

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

I přes zastavené lanovky a vleky kvůli vládním nařízením se skiareál na Klínovci v Karlovarském kraji připravuje na zimní sezonu. Díky vhodným klimatickým podmínkám pracovníci vyrábí umělý sníh a každý den upravují sjezdovky.

Článek

Lidé mezitím na sjezdovkách sáňkují a jezdí na bobech, někteří i přes omezení lyžují. Zjistila ČTK.

I dnes bylo na některých sjezdovkách největšího lyžařského areálu v Krušných horách velmi rušno. Lidé využili dny mezi svátky k pobytu na čerstvém vzduchu na horách, děti nejčastěji na sjezdovkách sáňkují a bobují. Provozovatelé nechali stánky s občerstvením pro veřejnost otevřené.

I přes uzavřené vleky a lanovky jsou ale lidé, kteří v areálu lyžují. Někteří využívají skialpových lyží, díky kterým se dostanou i na kopec, jsou ale i tací, kteří místo lanovek volí kyvadlovou dopravu vlastními auty. Podle Martina Kokyho ze skiareálu Klínovec to ale správci areálu tolerují. „Areál je velký, takže ho nehodláme oplocovat. Ani lyžaře na sjezdovkách vyprovázet nebudeme. Jsme sami horalové, takže lidem rozumíme,“ řekl ČTK Koky.

Podle něj by ale lidé měli dbát na zvýšenou opatrnost, po sjezdovkách se mohou pohybovat rolby a zaměstnanci na sněžných skútrech. Na sjezdovkách jsou nataženy hadice čerpající vodu pro zasněžování. Proříznutí hadice lyžemi nebo při bobování může způsobit újmu na zdraví a škody na majetku, uvedl Koky.

Provozovatelé areálu i dále připravují areál na otevření, snahou je zprovoznit další dosud neotevřené sjezdovky. „Snažíme se využít časové prodlevy a sněhovou vrstvu rozhrnujeme tak, aby se lépe spojil starý sníh s tím novým, déle nám vydržel a byl pak připravený pro finální úpravu sjezdovek před lyžováním při možnosti spuštění areálu,“ uvedli provozovatelé na webu.

Na Klínovci jsou dnes ideální podmínky, je polojasno a teplota na nule.

Reklama

Doporučované