Hlavní obsah

Na koho vsadit v souboji Slavie s Plzní? Netuším…

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Glosář Jaromíra Bosáka.

Reklama

Na neděli není hlášeno ideální počasí. Mělo by pršet a někde se mohou objevit i bouřky. Hromy a blesky se pravděpodobně nevyhnou ani pražskému Edenu. Jinak to ani být nemůže, vždyť se potkají Viktoria Plzeň a Slavia Praha.

Článek

Radost rozhodně mohou mít vodohospodáři, neboť každá kapka vody dobrá, ale i fotbaloví fanoušci, neboť v Edenu se bude hrát mač, který může hodně napovědět, jestli nadstavba bude skrývat tajenku i co se prvního místa v tabulce týká, nebo půjde jen o třetí a další příčky.

Těžko hledat favorita. Plzeň zatím na jaře jede bez sebemenšího zádrhelu. Klobouk dolů, co s týmem udělal za poměrně krátkou dobu trenér Adrian Guľa. Z poněkud ospalého společenstva, působícího na hřišti občas duchem nepřítomně, se stala smečka dychtící po krvi a po bodech.

Nic proti Pavlu Vrbovi, je to vynikající trenér, o tom nelze vést spory, ale poslední měsíce jeho působení v Plzni naznačovaly, že vztahový trojúhelník trenér-hráči-vedení se vyčerpal, a převládajícím dojmem byla únava jedněch z druhých. Na hřišti to leckdy vypadalo, že fotbalisté v žoldu Viktorie jsou na něm víceméně z povinnosti, nikoli proto, že by je to těšilo. A ejhle! Zjevil se nový muž na lavičce a všechno je jinak.

Jen si tak říkám, jak by asi vypadala současná Sparta, kdyby se Guľa stěhoval na pražskou Letnou – jako že zájem ze strany Sparty byl prý projeven. Proč tohle angažmá nevyšlo, těžko říci. Ale v Plzni musí být moc a moc rádi. V týmu se výrazně zvýšila konkurence, nikdo nemá nic absolutně jistého, hlavním krédem je práce na maximum možného. A svědčí to jak novým tvářím, tak těm osvědčeným.

Hlavním trumfem Viktorky je skvělá záložní řada. O Kalvachovi jsem už za jeho olomouckého působení mluvil jako o kandidátovi reprezentace. Současné výkony tuto tezi jen potvrzují. Na hřišti působí jako oživlý počítač, tak trochu Matrix. Pohybuje se nehlučně, leckdy neviděn, ale najednou se objeví přesně tam, kde by měl být. Po jeho boku řádí Pavel Bucha a Aleš Čermák. Upřímně, tyhle dva bych v jejich současné formě po hřišti nahánět nechtěl.

Pro Buchu bude asi úleva, že se bude hrát před prázdnými tribunami, jeho odchod ze Slavie fanoušci červenobílých hned tak nepřekousnou. Ovšem kope mu to náramně, čísla má fantastická a ani mezihra mu není cizí, podobně by se dalo mluvit o Čermákovi. Z výše psaného usuzuji, že ve středu pole na tom budou asi o něco lépe Guľovi svěřenci.

Naopak sešívaní se mohou chlubit skvělou defenzivou podpořenou vynikajícím Kolářem v brance. Slavii se dávají góly opravdu těžko. Proti Kúdelovi a Zimovi to bude mít složité i znovuzrozený Beauguel. Sebevědomí podpořené posledními velkými úspěchy může být další faktor mluvící pro družinu z Edenu. Když zvládáte mače s Valencií, Barcelonou, zanecháte velmi dobrý dojem na Chelsea, tak se vám nebudou třást kolena z žádného utkání české ligy.

Rozhodovat může to, jak si povede na hrotu Stanislav Tecl. Hráč nesmírně pracovitý, obětavý, schopný vyčerpat se prací pro tým do mrtva, ale zároveň pronásledovaný špatnou produktivitou v zakončení. A právě zápas s Plzní bude patřit k těm, kdy šancí k vidění nebude zas tak moc, a pokud chcete uspět, musíte hned tu první, nejhůře druhou, proměnit. Ale o tom, že Tecl nastoupí v základní sestavě, vůbec nepochybuji.

Hodně jsem zvědavý, jak si povede Stanciu. Po vynucené pauze patří ke klíčovým mužům týmu, ale proti Plzni bude mít přece jen poněkud zmenšený životní prostor. Přesto si od něj trenéři a konečně i spoluhráči slibují, že bude patřit k tahounům mužstva. Ostatně, právě proto do Slavie přicházel, pomoci rozhodnout velké zápasy. A ten nedělní k nim určitě patří.

Oba velcí soupeři nepředvedli uprostřed týdne to nejlepší, co v nich je. Plzeň v Ostravě, Slavia v Příbrami. Ale i tohle je kumšt – vyhrát, když se vám zas tak moc nedaří, respektive stupnice výkonu nebyla úplně na sto procentech. Na tuhle hranici se ovšem oba soupeři musí v neděli dostat, pokud chtějí uspět. Popravdě, kdybyste se mě zeptali, na co si máte vsadit, jen bych zavrtěl hlavou. Fakt nevím. Ale jako divák se na zápas vážně těším. Už mám vybranou i lahvinku, která mě bude podstatnou část utkání doprovázet. Tak na zdraví…

Reklama

Doporučované