Hlavní obsah

Na Kokořínsku začalo natáčení nového filmu Buko režisérky Alice Nellis

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

V letošním srpnu a září režisérka Alice Nellis se svým štábem natáčí v malebné krajině severního Kokořínska nový film Buko.

Článek

Autorský snímek vypráví o Jarmile (Anna Cónová), která se ocitne v bodě, kdy se musí rozhodnout, zda zbytek života už jen trpělivě „přečká“, nebo se vzepře očekávání okolí a pustí se do nečekaného dobrodružství. Do života jí totiž vstoupí vysloužilý cirkusový kůň Buko. Film má premiéru naplánovanou na 8. září 2022. ČTK o tom za distribuční společnost CinemArt informoval Petr Slavík.

„Téma filmu si spíš našlo mě - chováme koně a s tím, jak člověk postupně řeší nejrůznější jejich problémy, zjišťuje, že většina ‚jejich‘ problémů jsou vlastně problémy naše, které soužití s koněm jen ukáže nebo umocní. Kůň ví, kdy se bojím. Kdy jsem naštvaná. Kdy jsem naštvaná a snažím se tvářit, že jsem v pohodě. Kůň ocení, když se tvářím tak, jak se opravdu cítím. Byť by to nebylo až tak hezké na pohled. A největší odměnou je pro něj člověk, který je v pohodě sám se sebou. Což je pro naši generaci a současnou dobu opravdu vzácné,“ uvedla Nellis. „Kůň je pro mě zrcadlo toho, co se děje ve mně. Takže asi proto jsem zvolila koně jako partnera hlavní postavy, která se snaží najít cestu životem ve chvíli, kdy se jí všechny pečlivě vystavěné plány zhroutily a na nové si stále ještě netroufá. Žánr temné, lehce absurdní komedie mi dovoluje bavit se věcmi, které by člověka normálně mohly spíš deprimovat, a dívat se na svět s nadhledem,“ dodala režisérka, která je podepsána i pod scénářem.

Podstatný byl výběr herců a hledání přirozené hrdinky, neokoukané tváře, která vyniká křehkostí i silnou vůlí zároveň. V případě hlavní postavy nakonec padla volba na členku Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Cónovou. „Hlavní postava v sobě nese určité tajemství, které pak postupně budeme - spolu s diváky - moci odhalovat. Anna Cónová je nejen vynikající herečka, ale také nesmírně zajímavý člověk, kterého není lehké přečíst na první pohled. A právě to se mi moc líbilo,“ sdělila Nellis.

V dalších rolích se představí další herci Martha Issová, Petra Špalková i Jan Cina, se kterými již Nellis pracovala, a dva uznávaní režiséři Miroslav Krobot či Martin Šulík, který je i dramaturgem snímku. „Alice je dlouho mou přítelkyní a vždy z nějakého neuvěřitelně zajímavého úhlu zkoumá a reflektuje přesně věci v životě, které jsou podle mě podstatné a důležité. A stejně tak i žije. Scénář Buka mě při prvním čtení zasáhl přímo do srdce. Dojal mě, rozesmál a nacházela jsem v něm spoustu z toho, co tak dobře znám. Co zná asi každý, kdo žije v rodině,“ podotkla Issová, která si v komorním příběhu zahraje venkovskou dívku ze sousedství.

Nellis, která 3. ledna oslavila padesátiny, je známá zejména jako scenáristka a filmová a divadelní režisérka, ale živila se i jako překladatelka, muzikantka či internetová designérka. Natočila ceněné snímky jako Výlet, Tajnosti či televizní seriál Pustina. Její celovečerní debut Ene bene (1999) získal na MFF v San Francisku cenu pro nejlepší film. Do její tvorby patří mimo jiné filmy Perfect Days, Mamas & Papas, Andělé všedního dne či pohádka Sedmero krkavců. Kromě režisérské a scenáristické činnosti se věnuje i divadelní režii. Například v roce 2012 byla za inscenaci komorní opery Philipa Glasse Příšerné děti nominována na Cenu Alfréda Radoka. A ke svému filmu Výlet napsala anglické texty písní a některé z nich i sama nazpívala.

Reklama

Doporučované