Hlavní obsah

Na kolejích nebydlí. Pracují v první linii. Slevy na nájem ale nedostanou

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Studenti zdravotnických oborů Jihočeské univerzity mají pracovní povinnost. Pomáhají proto v nemocnicích svých rodných krajů.

Reklama

Studenti zdravotnických oborů musí pomáhat v nemocnicích v těch krajích, kde mají trvalé bydliště. Většina kolejí tak poskytuje studentům slevy na kolejném či garanci lůžek. Na Jihočeské univerzitě ale žádné úlevy nemají.

Článek

Budoucí zdravotní sestry či záchranáři z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích pomáhají v nemocnicích. Častokrát i zadarmo jako dobrovolníci nebo jen za symbolickou odměnu.

Zároveň si ale platí i koleje, na kterých nebydlí, protože mají pracovní povinnost třeba i na druhém konci republiky. Bojí se však, že kdyby se z kolejí odhlásili, neměli by se po ukončení nouzového stavu kam vrátit. Musí tak platit plnou výši nájmu. Tamější koleje jim totiž žádné slevy na nájemném neposkytly. Přitom v Praze, Olomouci nebo Brně takto studentům pomáhají.

Tuto situaci řeší například i studentka Jihočeské univerzity Tereza Malinová. Studuje obor Ošetřovatelství se specializací na pediatrii. Musela proto jako budoucí dětská sestra jít pomáhat do nemocnice také. „Na konci října mi volali ze Zlínského kraje, tam mám totiž trvalé bydliště, že musím jít pomáhat. V té době jsem už skoro týden pracovala ve Vsetínské nemocnici, mám tam totiž podepsanou smlouvu už z dřívější doby,“ sdělila studentka. Do práce tak nastoupila hned, co mohla, aby ulevila personálu. „Zdravotní sestra je pomáhající profese. Pomáháme, protože je to naše poslání. Nebudu přeci sedět na zadku, když v nemocnici sestry padají únavou,“ uvedla Malinová.

Na kolejích v Českých Budějovicích tak už více než měsíc nebydlí. Stále ale platí plnou výši nájemného. „Bydlím na dražší koleji, je tam totiž wifi. Měsíčně tak za místo v pokoji platím kolem 4300 korun,“ uvedla Malinová. Odhlásit se ale nechce. „Nevím, kdy se zase budeme moct vrátit do školy. Bojím se, že bych pak nesehnala místo,“ dodala budoucí zdravotní sestra. Koleje jim totiž negarantují, že by jim lůžka podržely do doby, než jim skončí pracovní povinnost.

Koleje Jihočeské univerzity poskytly studentům pouze jednorázovou 50procentní slevu na nájemném za listopad, který si mnoho studentů předplatilo už před říjnovým nařízením vlády. Jejich iniciativa to ale nebyla. Rozhodnutí kolejí padlo až na základě petice, jejíž hlavní iniciátorkou je studentka radiologie Karolína Steinerová.

„Petici podepsalo od jejího zveřejnění na konci října přes 500 studentů,“ uvedla Steinerová. To je zhruba čtvrtina ze všech studentů, kteří na koleji Jihočeské univerzity běžně bydlí. Samotná petice ale nestačila. „Až když se o to začala zajímat média, tak se to začalo řešit,“ uvedla Malinová. Paradoxně ani ona nebo Steinerová nakonec na slevu nemají nárok. Přitom bez iniciativy Steinerové by nejspíš koleje neposkytly ani tuto jednorázovou slevu.

Sleva totiž platí pro všechny studenty, kromě těch ze zdravotnických oborů. „Přijde mi to až jako taková diskriminace. My jsme si to sami nevybrali. Musíme jít někam pracovat,“ uvedla Malinová. Podle ní se ředitel kolejí Jihočeské univerzity Ivan Hájek odvolává na usnesení vlády, které studentům zdravotnických oborů dovoluje zůstat na kolejích. „Tak ředitel odůvodnil, že nám tu 50procentní slevu nedá. On asi počítá s tím, že na kolejích musíme být, ale už neví, že nás odvolali do různých krajů,“ uvedla Malinová.

Situaci se snažili studenti řešit dál, právě i proto, že byli povoláni do nemocnic a plnou výši nájmu platí za naprosto nevyužívané pokoje už pomalu třetí měsíc. „Psali jsme řediteli e-maily. Odpověděl, že chápe, že je naše práce v nemocnici v současné situaci náročná, ale on musí z něčeho platit zaměstnance kolejí. Pokud to nechceme platit, tak máme dát výpověď z ubytovací smlouvy,“ uvedla Malinová. V této nejisté době se ale odhlašovat z kolejí nechce.

Studenti zdravotnických oborů tak už zaplatili kolejné nejen za listopad, ale i prosinec. „Zaplatila jsem kolem 10 tisíc za kolej, na které vůbec nebydlím,“ sdělila Malinová, která už od půlky října na koleji není. Plat, který dostávají v nemocnicích, je podle ní spíše symbolický. Někteří pracují dokonce úplně zadarmo jako dobrovolníci. „Myslím, že by si mělo vedení kolejí dát tu práci a zjistit, kdo na těch kolejích opravdu je a kdo ne. Klidně bych dodala i potvrzení z nemocnice, že tam opravdu pracuji,“ dodala budoucí dětská zdravotní sestra.

Ředitel kolejí Jihočeské univerzity se vyjadřovat nechtěl. Situaci tak okomentoval mluvčí univerzity Štěpán Kuděj. „Víme o tom, ale čekali jsme na rozhodnutí vlády, zda se prodlouží nouzový stav. Teď také záleží na tom, jaká opatření zůstanou a jaká se začnou rozvolňovat. Podle toho začneme situaci řešit. Máme připravené různé scénáře. Dnes a přes víkend na tom už budeme pracovat,“ uvedl Kuděj.

Jiná situace v Praze či Olomouci

Koleje jiných univerzit neváhají a studentům úlevy už od vyhlášení distanční výuky poskytují. Například v Praze nebo v Olomouci všem studentům bez ohledu na studovaný obor poskytly 50procentní slevu na kolejném. „Studenti, kteří se rozhodli z koleje odjet, ale své osobní věci na koleji zanechat, můžou čerpat slevu z ubytování,“ uvedl mluvčí Karlovy univerzity Václav Hájek.

V Brně zase studentům garantují, že i když se z kolejí odhlásili, po skončení nouzového stavu budou mít místo na koleji. „Všem studentům, kteří opustili koleje kvůli vládnímu nařízení, garantujeme rezervaci lůžka do konce tohoto roku. Pokud se tedy studenti budou chtít vrátit, tak mohou,“ uvedla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Reklama

Doporučované